• PGE planuje inwestycje do Krajowego Programu Odbudowy o wartości 74 mld zł

02.03.2021

PGE zgłosiła do Krajowego Programu Odbudowy (KPO) 24 projekty o wartości 74 mld zł, z czego blisko 80 proc. wartości stanowią inwestycje w odnawialne źródła energii. 26 lutego br. rząd przedstawił projekt KPO i skierował go do konsultacji społecznych. Projekt dokumentu zawiera szereg inicjatyw inwestycyjnych, mających za zadanie wesprzeć odbudowę polskiej gospodarki po pandemii.

pge-planuje-inwestycje-do-krajowego-programu-odbudowy-o-wartosci-74-mld-zl_infografika.jpg
  • PGE apeluje o uznanie gazu jako źródła zrównoważonego pod względem środowiskowym

22.02.2021

Ze względu na uwarunkowania systemu energetycznego i ciepłownictwa w Polsce, aby osiągnąć neutralność klimatyczną, potrzebujemy inwestycji w źródła gazowe, przy czym gaz traktujemy jako technologię przejściową - powiedział Paweł Strączyński, wiceprezes zarządu ds. finansowych PGE Polskiej Grupy Energetycznej podczas wydarzenia „EU TAXONOMY: finding the right balance for a successful Transition” zorganizowanego przez brukselski Energy Post. Wydarzenie odbyło się 22 lutego br. W dyskusji o zrównoważonym finansowaniu inwestycji energetycznych udział wzięła również Nancy Saich z Europejskiego Banku Inwestycyjnego, będąca członkiem Platformy na rzecz Zrównoważonego Finansowania, dr Mirosław Groszek, były członek Wysokiej Grupy Eksperckiej do spraw Zrównoważonego Finansowania przy Komisji Europejskiej, Ian Simm, prezes i założyciel Impact Asset Managment oraz czeski europoseł Ondrij Knotek z partii Renew.

• PGE złożyła do UOKIK wniosek o zgodę na koncentrację

12.02.2021

PGE Polska Grupa Energetyczna wraz z Ørsted Wind Power zgłosiły do Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów wniosek o wyrażenie zgody na dokonanie zamierzonej koncentracji w drodze utworzenia przez PGE i Ørsted wspólnych przedsiębiorców (joint ventures) na bazie działających podmiotów Elektrownia Wiatrowa Baltica 2 i Elektrownia Wiatrowa Baltica 3. Uzyskanie zgody Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów jest jednym z warunków zawieszających dla finalizacji zawarcia umowy inwestycyjnej dotyczącej budowy morskich farm wiatrowych na Bałtyku przez PGE i Ørsted.

• PGE i Ørsted wspólnie zbudują morskie farmy wiatrowe na Bałtyku

10.02.2021

PGE Polska Grupa Energetyczna i Ørsted podpisały umowę o utworzeniu spółki joint venture 50/50, której celem będzie rozwój, budowa i eksploatacja dwóch morskich projektów wiatrowych na Morzu Bałtyckim o łącznej mocy do 2,5 GW.

• Transformacja energetyczna oczami mieszkańców Bełchatowa

08.02.2021

Dla mieszkańców regionu Bełchatowa transformacja energetyczna jest racjonalną i nieuniknioną, choć trudną decyzją – wynika z badania przeprowadzonego przez pracownię 4P Research Mix. 84 proc. badanych ma świadomość, że kopalnia w ich mieście zostanie zamknięta. Jednocześnie, zdecydowana większość badanych (72 proc.) widzi potencjał dla rozwoju ich regionu w kierunku odnawialnych źródeł energii.