• Wyniki finansowe i operacyjne Grupy PGE za 2019 r.

31.03.2020

EBITDA Grupy PGE z silnym wsparciem darmowych uprawnień EUA. Wyniki finansowy netto pod presją odpisów aktualizacyjnych w Energetyce Konwencjonalnej.

• PGE osiągnęła w 2019 r. wynik EBITDA na poziomie 7,1 mld zł, czyli o 12 proc. większy niż  rok wcześniej.
    • Skorygowany wynik netto wyniósł 2,1 mld zł, czyli 17 proc. więcej niż rok wcześniej.
    • W 2019 r. Grupa PGE wyprodukowała 58,3 TWh energii elektrycznej i sprzedała 50,3 PJ ciepła.
    • W ujęciu rocznym produkcja energii elektrycznej w oparciu o niskoemisyjne paliwo gazowe wzrosła o 9 proc. do poziomu 4,5 TWh, a elektrownie wiatrowe wyprodukowały 20 proc. energii elektrycznej więcej, osiągając wynik 1,27 TWh.
    • Nakłady na inwestycje w raportowanym okresie wzrosły o 2 proc. w stosunku rocznym, do 7 mld zł.
  • Wojciech Dąbrowski prezesem Rady Zarządzającej PKEE

30.03.2020

Wojciech Dąbrowski, prezes zarządu PGE Polskiej Grupy Energetycznej, został powołany na stanowisko prezesa Rady Zarządzającej Polskiego Komitetu Energii Elektrycznej (PKEE).

Wojciech Dąbrowski - prezes PGE
  • Spotkanie unijnego komisarza z prezesem PGE w sprawie europejskich regulacji dotyczących polityki klimatycznej

02.03.2020

Wojciech Dąbrowski, prezes zarządu PGE Polskiej Grupy Energetycznej, odbył spotkanie z Januszem Wojciechowskim, komisarzem Unii Europejskiej. Przedmiotem spotkania były założenia unijnej polityki klimatycznej i ich wpływ na działanie branży energetycznej, w tym Grupy Kapitałowej PGE, oraz plany inwestycyjne PGE ukierunkowane na rozwój „zielonej” energii.

PGE_spotkanie z komisarzem Wojciechowskim
  • Wojciech Dąbrowski prezesem zarządu PGE Polskiej Grupy Energetycznej. Prezes Grupy PGE zapowiada zielony kierunek z uszanowaniem konwencjonalnej podstawy.

20.02.2020

Rada nadzorcza PGE Polskiej Grupy Energetycznej powołała zarząd XI kadencji. Na stanowisko prezesa zarządu został powołany Wojciech Dąbrowski, na stanowisko wiceprezesa zarządu ds. operacyjnych Ryszard Wasiłek, wiceprezesa zarządu ds. finansowych Paweł Strączyński, wiceprezesa zarządu ds. korporacyjnych Paweł Cioch, wiceprezesa ds. innowacji Paweł Śliwa. Kadencja wspólna zarządu trwa 3 lata.

wojciech-dabrowski-1.jpg
  • PGE Nowa Energia we współpracy z siecią dealerską Grupy Volkswagen zainstaluje do 300 nowych punktów ładowania aut elektrycznych

17.02.2020

Przedstawiciele Volkswagen Group Polska, Stowarzyszenia Dealerów – podmiotu reprezentującego autoryzowanych dealerów i partnerów serwisowych Grupy Volkswagen – oraz PGE Nowa Energia zawarli porozumienie dotyczące budowy ogólnodostępnych stacji ładowania samochodów elektrycznych przy salonach sprzedaży samochodów marek należących do Volkswagen Group Polska. Na mocy porozumienia, w ciągu najbliższych 2 lat przy salonach zostanie uruchomionych do 300 nowych punktów ładowania.

pge-nowa-energia_volkswagen.jpg