• PGE: Kompleks Turów będzie nadal pracować

20.09.2021

W odniesieniu do postanowienia Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, wydanego 20 września 2021 roku przez wiceprezes TSUE Rosario Silva de Lapuerta, PGE Polska Grupa Energetyczna, właściciel PGE GIEK, do której należy kopalnia i elektrownia Turów, informuje, że Kopalnia Węgla Brunatnego Turów posiada niezbędne pozwolenia środowiskowe i ważną, legalnie wydaną koncesję, na podstawie której prowadzi wydobycie.

Podobnie jak  cztery miesiące temu, gdy otrzymaliśmy informację o nałożeniu środka tymczasowego na Polskę, chcę zapewnić Pracowników PGE o tym, że Kompleks Turów będzie nadal pracować – informuje Wojciech Dąbrowski, prezes zarządu PGE Polska Grupa Energetyczna.

• PGE jedyną firmą z Polski docenioną w międzynarodowym badaniu Relacji Inwestorskich

20.09.2021

PGE Polska Grupa Energetyczna jako jedyna spółka z Polski znalazła się w gronie firm z najlepszymi relacjami inwestorskimi w tegorocznym międzynarodowym badaniu Institutional Investor, wiodącego światowego wydawcy z obszaru finansów.

• PGE podpisała porozumienie sektorowe na rzecz rozwoju offshore w Polsce

15.09.2021

15 września PGE podpisała Porozumienie Sektorowe Na Rzecz Rozwoju Morskiej Energetyki Wiatrowej w Polsce (Polish Offshore Wind Sector Deal). Porozumienie zostało zawarte przez przedstawicieli strony rządowej, inwestorów offshore, firmy tworzące łańcuch dostaw dla morskiej energetyki wiatrowej, organizacje branżowe oraz przedstawicieli świata nauki. Celem współpracy jest podjęcie wspólnych działań na rzecz rozwoju offshore w Polsce i maksymalizacja udziału krajowych dostawców w budowie nowego sektora energetyki.

pge-podpisala-porozumienie-sektorowe-na-rzecz-rozwoju-offshore-w-polsce-1.jpg
  • PGE i Ørsted uruchamiają przetarg na turbiny dla Morskiej Farmy Wiatrowej Baltica

15.09.2021

PGE i Ørsted rozpoczynają przetarg na dostawcę generatorów turbin wiatrowych dla Morskiej Farmy Wiatrowej Baltica (MFW Baltica), stanowiących najbardziej kapitałochłonną część inwestycji.

• Czesi i Polacy nie chcą sporu o Turów – wynika z badań mieszkańców regionów po obu stronach granicy

14.09.2021

Relacje przygraniczne stanowią ważny element rozwoju dla całego regionu trójstyku granic, zarówno po czeskiej, jak i polskiej stronie. Z badań przeprowadzonych przez pracownię iAnswer.pl. na zlecenie PGE wynika, że Polaków z Czechami łączą bliskie relacje, a sąsiadom zależy na podtrzymaniu dobrych relacji przygranicznych. Mieszkańcy regionu liczą na szybkie i kompromisowe dla obu stron rozwiązanie sporu o Kopalnię Turów.

czesi-i-polacy-nie-chca-sporu-o-turow.jpg