• PGE opracuje prototyp robota do zadań specjalnych w elektrowni

23.04.2018

Grupa PGE pozyskała 27,5 mln zł na realizację innowacyjnych projektów w ramach Programu Badawczego Sektora Elektroenergetycznego. Granty z NCBR otrzyma 6 projektów rozwijanych na rzecz spółek z Grupy PGE. Jeden z nich polega na budowie robota do inspekcji kotłów energetycznych, w których elektrownie spalają zmielony węgiel.

• Lumi podbija Warszawę, wystartował nowy sprzedawca energii z Grupy PGE

16.04.2018

Lumi to nowa marka Grupy Kapitałowej PGE, która ma przekonać do siebie warszawiaków proponując im atrakcyjną ofertę sprzedaży energii elektrycznej. Każdy, kto zdecyduje się na przejście do Lumi, dostanie kartę podarunkową o wartości 300 zł do wykorzystania w wybranej galerii handlowej lub na stacji benzynowej.

• PGE przetestowała drony-zwiadowców i sieć bezprzewodowych czujników temperatury

05.04.2018

W elektrowniach i kopalniach należących do Grupy PGE zostały przebadane start-upowe technologie dozorowania strategicznych obiektów i diagnozowania usterek kilometrowych taśmociągów.

PGE Nowa Energia logo
  • PGE w procesie zmiany. Dobre, zgodne z oczekiwaniami, wyniki finansowe i operacyjne w 2017 roku.

06.03.2018

• Grupa PGE umocniła pozycję lidera na polskim rynku elektroenergetycznym i stała się największym dostawcą sieciowego ciepła z miejskich elektrociepłowni.
    • Całkowity wolumen produkcji energii elektrycznej w Grupie wyniósł blisko 57 TWh  i wzrósł o 6 proc. w stosunku do 2016 r., wzrost produkcji z gazu wyniósł aż 23 proc. Aktywa Grupy PGE wyprodukowały też ok. 25 mln GJ ciepła.
    • Grupa utrzymuje trend dobrych wyników finansowych, wypracowując satysfakcjonujący zysk netto w wysokości 3,5 mld zł oraz solidny zysk EBITDA w wysokości ponad 7,6 mld zł, o 4 proc. wyższy niż w 2016 r.
    • Nakłady na inwestycje w 2017 roku wyniosły 6,8 mld zł. Nowe bloki w Opolu osiągnęły ok. 90 proc. zaawansowania prac, a nowy blok w Turowie ok. 50 proc.
    • Grupa PGE analizuje budowę trzech bloków gazowych o łącznej mocy 1500 MW.
    • Projekt zakładający budowę 1000 MW mocy wiatrowych na morzu do realizacji w perspektywie połowy przyszłej dekady.
    • Szacowane nakłady na dostosowanie do unijnych norm środowiskowych, czyli konkluzji BAT, dla całej Grupy PGE wraz z nowymi aktywami, wyniosą ok. 1,9 mld złotych. To mniej, niż zakładano.
  • PGE: ponad 90 mln zł na inwestycje proekologiczne w Bydgoszczy

02.03.2018

PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna, spółka z Grupy PGE, wmurowała kamienie węgielne pod inwestycje proekologiczne w Zespole Elektrociepłowni Bydgoszcz. Dzięki realizacji rozbudowy instalacji odsiarczania, a także budowy instalacji odazotowania spalin, elektrociepłownia spełni rygorystyczne unijne wymagania środowiskowe, które zaczną obowiązywać od 2021 roku.