• PGE zaprasza partnerów do budowy farm wiatrowych na Bałtyku

06.12.2018

• PGE rozpoczyna poszukiwania strategicznego partnera do przygotowania, budowy i eksploatacji farm wiatrowych na Morzu Bałtyckim o łącznej mocy do 2545 MW, stanowiących pierwszy etap programu offshore Grupy Kapitałowej PGE.
    • Docelowo PGE zamierza sprzedać po 50 proc. udziałów w dwóch spółkach celowych, w których przygotowywane są projekty morskich farm wiatrowych, a następnie wspólnie z partnerem realizować je w formule joint venture.
    • Pierwszy prąd z wiatraków na morzu popłynie w 2025 r., a rok później nastąpi przekazanie inwestycji do fazy komercyjnej eksploatacji. Energia z pierwszego etapu programu offshore Grupy PGE zasili nawet 4 mln gospodarstw domowych.
  • PGE Nowa Energia wyróżniona w rankingu „Lider Elektromobilności 2018”

06.12.2018

PGE Nowa Energia została wyróżniona w rankingu „Lider Elektromobilności 2018” opracowanym przez Polskie Stowarzyszenie Paliw Alternatywnych (PSPA) i firmę doradczą PwC. Ogłoszenie wyników odbyło się podczas Szczytu Klimatycznego COP24 w Katowicach.

• Drużyna PGE rośnie w siłę

03.12.2018

Pływacy, lekkoatleci oraz łyżwiarz – pięciu utalentowanych sportowców dołączyło do „sportowej drużyny” PGE Polskiej Grupy Energetycznej.

• Grupa PGE wybuduje trzy farmy wiatrowe

22.11.2018

Inwestycję w województwie zachodniopomorskim o łącznej mocy zainstalowanej 97,17 MW zrealizuje spółka PGE Energia Odnawialna, która w Grupie PGE odpowiedzialna jest za rozwój odnawialnych źródeł energii. Projekt pozwoli zwiększyć łączną moc zainstalowaną farm wiatrowych PGE o 18 proc. do blisko 650 MW i umocni koncern na pozycji największego producenta „zielonej” energii w Polsce.

• Drugi dzień Kongresu 590 z udziałem PGE

16.11.2018

Drugiego dnia Kongresu 590 przedstawiciele Grupy PGE wystąpili w panelach dotyczących polityki klimatycznej i inteligentnych miast.