• PGE otrzymała pozwolenie środowiskowe dla morskich farm wiatrowych Baltica

27.01.2020

Grupa PGE zrobiła kolejny krok na drodze do realizacji swojego ambitnego programu budowy farm wiatrowych na Bałtyku, który jest elementem transformacji firmy w kierunku niskoemisyjnym. 24 stycznia 2020 roku Regionalny Dyrektor Ochrony Środowiska w Gdańsku wydał decyzję o środowiskowych uwarunkowaniach dla dwóch projektów morskich farm wiatrowych należących do PGE, czyli dla Baltica 2 oraz Baltica 3, o łącznej mocy do 2,5 GW. Wydanie decyzji daje PGE zielone światło do rozpoczęcia prac nad projektem technicznym dla obu farm.

• Decyzja środowiskowa RDOŚ dotyczy dwóch projektów realizowanych w ramach Programu Offshore Grupy Kapitałowej PGE: Elektrowni Wiatrowej Baltica-2 (Baltica 2), która w styczniu 2019 roku otrzymała od PSE propozycję technicznych warunków przyłączenia do KSE dla 1498 MW oraz Elektrowni Wiatrowej Baltica-3 (Baltica 3) z umową przyłączeniową z PSE na 1045 MW.
    • Pierwsza energia elektryczna wyprodukowana  z farm na Bałtyku może popłynąć już  w 2026 roku.
    • 20 grudnia PGE i Ørsted podpisały wstępne porozumienie opisujące ramy współpracy przy transakcji nabycia przez duński koncern 50 proc. udziałów w  projektach budowy morskich farm wiatrowych Baltica 3 i Baltica 2 na Bałtyku.
    • Farmy wiatrowe są kluczowym elementem procesu zmiany, jaki zachodzi w Grupie PGE. To również ważny wkład w polską transformację energetyczną.
    • Realizacja Programu Offshore GK PGE zakładającego budowę morskich farm wiatrowych o mocy do 2,5 GW pozwoli na uniknięcie emisji na poziomie około 7 mln ton CO2 rocznie,a wyprodukowana w ten sposób zielona energia elektryczna będzie w stanie zasilić nawet 4 mln gospodarstw domowych.
    Farmy wiatrowe
  • PGE przy wsparciu Europejskiego Banku Inwestycyjnego realizuje inwestycję w lądowe farmy wiatrowe

13.01.2020

• Nowe lądowe farmy wiatrowe o łącznej mocy do 97 MW będą zlokalizowane w północnej Polsce
    • Długoterminowe zaangażowanie PGE w inwestycje w odnawialne źródła energii wesprze dekarbonizację polskiego sektora energetycznego

PGE Polska Grupa Energetyczna zawarła z Europejskim Bankiem Inwestycyjnym (EBI) umowę kredytową na kwotę do 272,5 mln zł (ok. 64 mln EUR). Celem kredytu jest finansowanie nakładów inwestycyjnych na projekt budowy nowych lądowych farm wiatrowych zlokalizowanych na wybrzeżu Morza Bałtyckiego w Polsce. Inwestycja obejmuje trzy farmy wiatrowe: Starza, Rybice i Karnice II (tworzących wspólnie projekt Klaster) o łącznej moc zainstalowanej do 97 MW.

PGE i EBI podpisanie umowy
  • Projekty fotowoltaiczne PGE Energia Odnawialna wygrały aukcję OZE organizowaną przez URE

20.12.2019

PGE Energia Odnawialna, spółka z Grupy Kapitałowej PGE, zbuduje w 2020 roku cztery jednomegawatowe farmy fotowoltaiczne: w województwie lubelskim, podkarpackim i lubuskim.

Fotowoltaika PGE EO
  • 4Mobility we współpracy z Grupą PGE uruchamia w Rzeszowie usługę wynajmu aut elektrycznych na minuty

18.12.2019

4Mobility w ścisłej współpracy z PGE Nowa Energia i Miastem Rzeszów, przy udziale producenta samochodów Nissan, uruchamia usługę wynajmu elektrycznych aut na minuty w Rzeszowie. Od 18 grudnia mieszkańcy i turyści mogą korzystać z pierwszego w tym regionie carsharingu opartego na autach elektrycznych. Do ich dyspozycji zostaną oddane samochody elektryczne Nissan Leaf.

Pierwszy carsharing elektryczny w Rzeszowie
  • PGE Baltica rozpoczęła nowatorski projekt badawczy nt. produktywności morskich farm wiatrowych

17.12.2019

Celem badania jest oszacowanie wpływu spowolnienia przepływu wiatru, jakie w swoim otoczeniu powodują duże morskie farmy wiatrowe [tzw. blockage effect]. Zjawisko to będzie symulowane metodami numerycznej mechaniki płynów. Na tej podstawie możliwe jest dokładne oszacowanie przyszłej rentowności inwestycji w farmy Baltica 3 i Baltica 2. Badania potrwają około roku, pierwszych efektów analiz należy spodziewać się na początku 2021 roku.

pge_baltica_logo.jpg