• PGE integruje obszar Ubocznych Produktów Spalania (UPS)

01.06.2020

PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna, spółka z Grupy Kapitałowej PGE, przejęła 100 proc. udziałów w spółce EPORE. To kolejny krok Grupy PGE w ramach integracji obszaru zarządzania Ubocznymi Produktami Spalania.

• Prezes PGE dziękuje Klientom za wyrozumiałość podczas pandemii i zachęca do zdalnego kontaktu

29.05.2020

Wojciech Dąbrowski, prezes zarządu PGE Polskiej Grupy Energetycznej, w liście wysłanym do Klientów PGE, dziękuje za ich wyrozumiałość w czasie epidemii koronawirusa oraz informuje, że PGE stopniowo otwiera stacjonarne Biura Obsługi Klienta. Jednocześnie zachęca do korzystania w pierwszej kolejności ze zdalnych kanałów kontaktu z PGE. List jest przekazywany klientom w wersji elektronicznej wraz z eFakturą.

prezes-pge-wojciech-dabrowski.jpg
  • PGE najlepszym pracodawcą w branży energetycznej

27.05.2020

PGE Polska Grupa Energetyczna po raz kolejny znalazła się w pierwszej dziesiątce najbardziej atrakcyjnych pracodawców w Polsce w rankingu Randstad Employer Brand. PGE została także liderem rankingu wśród firm z branży energetycznej.

• Wyniki finansowe i operacyjne PGE za I kwartał 2020 r.

26.05.2020

Grupa Kapitałowa PGE opublikowała wyniki finansowe i operacyjne za I kwartał 2020 roku. Obrany przez Grupę zielony kierunek wspiera wyniki finansowe i łagodzi wpływ presji rynkowej na źródła konwencjonalne.

• Porównywalny rok do roku zysk EBITDA Grupy (EBITDA na poziomie 1,8 mld zł, spadek o 2 proc. rok do roku) pomimo presji rynkowej oraz negatywnego wpływu warunków pogodowych.
    • Niższe wyniki segmentu Energetyka Konwencjonalna (zysk EBITDA na poziomie 497 mln zł, spadek o 27 proc. rok do roku) i Ciepłownictwo (zysk EBITDA na poziomie 342 mln zł, spadek o 13 proc. rok do roku) głównie w związku z wyższymi kosztami uprawnień do emisji CO2
    • Nieznacznie niższa produkcja ze źródeł konwencjonalnych (na poziomie 14,5 TWh, spadek o 2 proc. rok do roku), spadek w części złagodzony przez pozytywny wpływ produkcji energii elektrycznej z nowych bloków Elektrowni Opole.
    • Wyższy wynik Energetyki Odnawialnej (zysk EBITDA na poziomie 193 mln zł, wzrost o 17 proc. rok do roku) w efekcie zwiększonej produkcji z farm wiatrowych (na poziomie 0,5 TWh, wzrost o 19 proc. rok do roku).
    • Wyższy wynik segmentu Obrót (zysk EBITDA na poziomie 218 mln zł, wzrost o 52 proc. rok do roku), głównie w związku z wyższymi uzyskanymi marżami w taryfach biznesowych.
    • Ograniczony wpływ pandemii na wyniki pierwszego kwartału, efekty powinny być widoczne w kolejnych raportowanych okresach.
  • PGE zaprasza na konferencję wynikową online – 27 maja, godz. 10:00

25.05.2020

PGE Polska Grupa Energetyczna zaprasza na konferencję prasową online związaną z wynikami finansowymi i operacyjnymi za I kwartał 2020 roku. Konferencja odbędzie się w środę, 27 maja 2020 r. o godz. 10.00. Transmisja będzie dostępna pod adresem: http://pge.tvip.pl/.

zaproszenie-iq_2020.jpg