• PGE i Ørsted sfinalizowały umowę joint venture dla wspólnych projektów offshore w Polsce

06.05.2021

Po sfinalizowaniu ogłoszonej 10 lutego br. umowy, PGE i Ørsted posiadają obecnie po 50 proc. udziałów w projektach Baltica 2 i Baltica 3, składających się na Morską Farmę Wiatrową Baltica – największą inwestycję offshore w polskiej części Bałtyku. Partnerzy wspólnie wybudują i będą eksploatować morskie elektrownie wiatrowe o łącznej mocy zainstalowanej wynoszącej do 2,5 GW.

• Patriotyczna animacja PGE z okazji Święta Biało – Czerwonej

30.04.2021

Z okazji Dnia Flagi Rzeczypospolitej Polskiej, przypadającego 2 maja, Fundacja PGE przygotowała patriotyczną animację, przypominającą rolę barw narodowych w najnowszej historii Polski.

• „Pieśni powstańcze” -  konkurs organizowany przez PGE dla dzieci w 100. rocznicę wybuchu III Powstania Śląskiego

30.04.2021

Fundacja PGE przygotowała konkurs dla dzieci i młodzieży na najlepsze wykonanie powstańczej śląskiej pieśni. W ten sposób spółka upamiętni 100. rocznicę wybuchu III Powstania Śląskiego.

konkurs-piesni-powstancze.jpg
  • Kampania „Zielony Ład, a nie dzika transformacja”

28.04.2021

W czasie, gdy światowi liderzy dyskutowali o zielonej transformacji podczas kongresu klimatycznego zorganizowanego przez prezydenta USA Joe Bidena, w Trybunale Sprawiedliwości Unii Europejskiej ważą się losy przyszłości górniczego regionu u zbiegu trzech granic - Polski, Czech i Niemiec. Na początku maja spodziewana jest decyzja TSUE dotycząca wniosku o natychmiastowe zamknięcie polskiej kopalni w Turowie, co może doprowadzić do gwałtownej zapaści gospodarczej województwa, a także zachwiać stabilnością polskiego systemu elektroenergetycznego. Aby uświadomić unijnym przywódcom skalę katastrofalnych skutków społecznych powodowanych przez nagłe zamknięcie kopalni, właściciel kompleksu w Turowie rusza z międzynarodową kampanią informacyjną pt. „Green Deal, not a Grim Deal”, czyli „Zielony Ład, a nie Dzika Transformacja”.

green-deal-not-a-grim-deal-campaign.jpg
  • PGE kontynuuje współpracę z Legionowskim Towarzystwem Siatkówki „Legionovia”

15.04.2021

PGE Polska Grupa Energetyczna pozostaje głównym sponsorem drużyn dziecięcych i młodzieżowych klubu siatkówki kobiet Legionovia. Dzięki wsparciu PGE w akademii na najwyższym poziomie może kształcić się ponad 150 dziewcząt w różnych kategoriach wiekowych.

pge-kontynuuje-wspolprace-z-legionowskim-towarzystwem-siatkowki-legionovia-_fot-ryszard-glapiak-1.jpg