• „Mamy energię do zmian” – ruszyła rozśpiewana kampania wizerunkowa PGE

19.11.2019

PGE Polska Grupa Energetyczna, lider na rynku odnawialnych źródeł energii, wystartowała z nową kampanią wizerunkową, pod hasłem „Mamy energię do zmian”. Jej tematem przewodnim jest transformacja Grupy w kierunku innowacyjnych i ekologicznych rozwiązań. Muzycznym motywem przewodnim spotów jest utwór Andrzeja Dąbrowskiego – „Zielono mi”.

mamy energię do zmian
  • Wyniki Grupy PGE po trzech kwartałach 2019 r. zgodne z oczekiwaniami

12.11.2019

• PGE osiągnęła po trzech kwartałach 2019 r. wynik EBITDA na poziomie 6,1 mld zł, czyli o 18 proc. większy niż w tym samym okresie w roku ubiegłym.
    • W raportowanym okresie PGE wypracowała zysk netto w wysokości 2,2 mld zł, czyli o 29 proc. wyższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
    • Operacyjny cash flow po trzech kwartałach 2019 r. wyniósł 4,8 mld zł, czyli o 79 proc. więcej niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
    • Przez 9 miesięcy 2019 r. Grupa wyprodukowała 43,4 TWh energii elektrycznej i sprzedała 32,5 PJ ciepła.
    • PGE odnotowała wzrost o 23 proc. produkcji energii z wiatru ze względu na korzystne warunki atmosferyczne.
    • Nakłady na inwestycje w raportowanym okresie wzrosły o 19 proc. r/r, do 4,5 mld zł. Ukończona została flagowa inwestycja Grupy, czyli budowa bloków 5 i 6 w Elektrowni Opole, a prace na budowie bloku nr 7 w Turowie na koniec III kwartału osiągnęły 93 proc. zaawansowania. Trwają także prace na budowie trzech nowych farm wiatrowych pod nazwą Klaster o łącznej mocy ponad 97 MW. Projekt, którego zakończenie planowane jest na I kwartał 2020 r., zwiększy moc zainstalowaną farm wiatrowych PGE o 18 proc. do blisko 650 MW i umocni tym samym Grupę na pozycji lidera rynku OZE.
    • PGE chce być liderem transformacji energetycznej w Polsce. Aktywnie rozwija m.in. program budowy farm fotowoltaicznych, a wśród partnerów, których grunty zostaną wykorzystane do realizacji tego projektu, są już Grupa Azoty i „Siarkopol”, KGHM Polska Miedź oraz PKP Polskie Koleje Państwowe. Grupa PGE kontynuuje również prace nad pozyskaniem partnera strategicznego do projektu offshore. 22 października podjęto decyzję o zaproszeniu do kolejnego etapu, czyli negocjacji dokumentów transakcyjnych, firmy Ørsted – światowego lidera tej technologii.
    • Grupa rozwija obszar elektromobilności. W III kwartale podpisała porozumienie z Agencją Rozwoju Przemysłu w ramach projektu związanego z produkcją autobusów elektrycznych, a także z Polską Grupą Zbrojeniową, Autosanem oraz Tauronem i Eneą, dotyczące elektrycznej floty pojazdów specjalnych dla energetyki. W raportowanym okresie PGE podpisała także list intencyjny zakładający budowę stacji ładowania samochodów elektrycznych przy oddziałach ZUS.
  • PGE stawia na rozwój pracowników w obszarze zarządzania projektami inwestycyjnymi – ruszyła Akademia PROinv

04.11.2019

PGE Polska Grupa Energetyczna uruchomiła właśnie Akademię PROinv – autorski program rozwoju kompetencji pracowników związanych z projektami inwestycyjnymi Grupy, dostosowany do aktualnych wyzwań stojących przed branżą energetyczną. Jest to kolejna inicjatywa podjęta przez PGE w ramach Programu rozwoju kultury organizacyjnej zarządzania projektami inwestycyjnymi – PROinv. Partnerem Akademii PROinv jest Szkoła Biznesu Politechniki Warszawskiej, która należy do ścisłej czołówki polskich instytucji akademickich zajmujących się najwyższej jakości edukacją menedżerską.

• PGE partnerem wieczoru poetyckiego z okazji 95. rocznicy urodzin Zbigniewa Herberta

30.10.2019

W tym roku już po raz ósmy w rocznicę urodzin Zbigniewa Herberta został zorganizowany wieczór poetycki poświęcony pamięci poety. Partnerem wydarzenia była po raz kolejny PGE Polska Grupa Energetyczna.

• Fundusz PGE Ventures inwestuje w start-up ograniczający emisje CO2

25.10.2019

ConnectPoint specjalizuje się w usługach IT dla energetyki i przemysłu. Wykorzystując narzędzia Data Science, spółka łączy Internet Rzeczy z procesami biznesowymi, usprawniając tym samym procesy decyzyjne m.in. w segmencie produkcji i dystrybucji energii.