• PGE wspiera Kampinoski Park Narodowy

27.10.2021

PGE rozpoczęła współpracę z Kampinoskim Parkiem Narodowym. Wolontariusze PGE posadzili kilkadziesiąt drzew na terenie Ośrodka Dydaktyczno-Muzealnego w miejscowości Granica w Kampinoskim Parku Narodowym

pge-wspiera-kampinoski-park-narodowy.jpg
  • PGE wspiera Roztoczański Park Narodowy

25.10.2021

Fundacja PGE, należąca do PGE, wspiera projekt badawczo-ochronny w Roztoczańskim Parku Narodowym, poświęcony ochronie bocianów pn. „Roztoczańskie bociany”. Ochrona symboli krajobrazu kulturowego i leśnych ostępów”.

fot-przemyslaw-stachyra-z-roztoczanskiego-parku-narodowego.jpg
  • PGE dla przyrody

23.10.2021

PGE od lat prowadzi działania i projekty, które mają na celu ochronę przyrody i środowiska naturalnego. Spółki z Grupy PGE angażują się w opiekę nad dzikimi ptakami – sokołami wędrownymi i bocianami białymi. Ponadto, wspieramy Biebrzański Park Narodowy, Świętokrzyski Park Narodowy, Roztoczański Park Narodowy, Kampinoski Park Narodowy, Nadleśnictwo Gryfino i rzeszowski oddział Ligi Ochrony Przyrody. Od ponad dwudziestu lat, w ramach Wolontariatu Pracowniczego, we współpracy z nadleśnictwami w całej Polsce pracownicy PGE wraz z lokalnymi społecznościami corocznie biorą udział w programie „Lasy Pełne Energii". W ramach tego programu posadziliśmy blisko 600 tysięcy drzew w całej Polsce. Kampania wizerunkowa „PGE Prowadzimy w zielonej zmianie" wyrasta z tego, co robimy na co dzień od  wielu lat.

• Magazynowanie energii w elektrowniach szczytowo-pompowych szansą dla stabilnych dostaw prądu

22.10.2021

W Polsce powstaną nowe elektrownie szczytowo-pompowe, a już istniejące zostaną gruntownie zmodernizowane, co znacznie poprawi bilans energetyczny kraju. Wspólne działania na rzecz rozwoju w pełni ekologicznych magazynów energii podejmą Ministerstwo Klimatu i Środowiska, Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej oraz PGE Polska Grupa Energetyczna. List intencyjny w tej sprawie 22 października w siedzibie resortu podpisali szefowie podmiotów uczestniczących w inicjatywie: minister Michał Kurtyka, prezes Maciej Chorowski i wiceprezesi Paweł Śliwa i Paweł Cioch.

magazynowanie-energii-w-elektrowniach-szczytowo-pompowych-szansa-dla-stabilnych-dostaw-pradu-.jpg
  • Port w Ustce może być bazą serwisową farm wiatrowych PGE

21.10.2021

Przedstawiciele PGE, PGE Baltica oraz Miasta Ustka podpisali list intencyjny w sprawie możliwości utworzenia zaplecza serwisowego dla planowanych morskich farm wiatrowych w Porcie Morskim w Ustce.

port-w-ustce-moze-byc-baza-serwisowa-farm-wiatrowych-pge.jpeg