• PGE, Enea i TAURON planują wspólnie rozwijać kolejne morskie farmy wiatrowe

18.01.2021

Trzy największe polskie firmy energetyczne podpisały list intencyjny w sprawie współpracy przy przyszłych projektach morskich farm wiatrowych. Spółki dostrzegają wartość sektora morskiej energetyki wiatrowej dla rozwoju polskiej gospodarki oraz zwiększenia stopnia bezpieczeństwa energetycznego Polski.

pge-enea-i-tauron-planuja-wspolnie-rozwijac-kolejne-morskie-farmy-wiatrowe.jpg
  • PGE zaprasza na konferencję prasową online – 18 stycznia, godz. 12:00

15.01.2021

PGE Polska Grupa Energetyczna zaprasza na konferencję prasową online z okazji podpisania listu intencyjnego, dotyczącego przyszłej współpracy w zakresie morskiej energetyki wiatrowej, pomiędzy PGE Polska Grupa Energetyczna, Enea i TAURON Polska Energia. Konferencja odbędzie się w poniedziałek, 18 stycznia 2021 r. o godz. 12.00. Transmisja konferencji prasowej będzie dostępna na Facebooku Grupy PGE.

• Uzgodnienia ze Stroną Społeczną w Grupie Kapitałowej PGE

15.01.2021

PGE S.A. wspólnie z Komitetem Protestacyjno-Strajkowym GK PGE, który reprezentuje 64 związki zawodowe, ustaliło kwestie dotyczące etatyzacji w Grupie Kapitałowej PGE.

• PGE wspiera Biebrzański Park Narodowy

14.01.2021

Fundacja PGE wspiera montaż paneli fotowoltaicznych na terenie Biebrzańskiego Parku Narodowego. Dzięki temu, ograniczona zostanie emisja dwutlenku węgla w parku. Projekt realizowany jest w ramach akcji PGE Lasy Pełne Energii.

biebrzenski-park-narodowy-3-fot-piotr-talalaj.jpg
  • Gigantyczne wyzwania inwestycyjne OSD w czasie transformacji energetycznej – Raport Eurelectric

14.01.2021

Nawet ponad 400 miliardów euro trzeba będzie przeznaczyć do 2030 roku na inwestycje  w sieci dystrybucyjne energii elektrycznej w całej Europie by zrealizować zieloną transformację energetyczną. Tak wynika z pierwszego w historii wspólnego raportu przygotowanego przez Eurelectric oraz E.DSO przy współpracy z Monitor Deloitte, pokazującego kompleksowo kierunki zmian i związane z tym potrzeby inwestycyjne Operatorów Systemów Dystrybucyjnych (OSD) w UE. W pracach nad dokumentem „Łącząc punkty: inwestycje w sieć dystrybucyjną jako zasilenie transformacji energetycznej” wykorzystano szczegółowe dane dot. Niemiec, Danii, Portugalii, Szwecji, Hiszpanii, Polski, Francji, Włoch, Irlandii i Węgier.