• Moc bałtyckiego wiatru w Twoim domu - nowa kampania PGE

03.03.2021

PGE Polska Grupa Energetyczna wystartowała z kampanią wizerunkową, pod hasłem "Moc bałtyckiego wiatru w Twoim domu". Jest to pierwsza kampania wizerunkowa PGE od czasu opublikowania w październiku 2020 roku nowej Strategii Grupy, która przedstawia plan transformacji Grupy i drogę do neutralności klimatycznej do 2050 r.

• PGE planuje inwestycje do Krajowego Programu Odbudowy o wartości 74 mld zł

02.03.2021

PGE zgłosiła do Krajowego Programu Odbudowy (KPO) 24 projekty o wartości 74 mld zł, z czego blisko 80 proc. wartości stanowią inwestycje w odnawialne źródła energii. 26 lutego br. rząd przedstawił projekt KPO i skierował go do konsultacji społecznych. Projekt dokumentu zawiera szereg inicjatyw inwestycyjnych, mających za zadanie wesprzeć odbudowę polskiej gospodarki po pandemii.

pge-planuje-inwestycje-do-krajowego-programu-odbudowy-o-wartosci-74-mld-zl_infografika.jpg
  • PGE stworzyła animację upamiętniającą Kobiety Niezłomne

01.03.2021

Z okazji obchodów Narodowego Dnia Pamięci „Żołnierzy Wyklętych”, PGE Polska Grupa Energetyczna przygotowała animację do utworu „Jedna chwila” w wykonaniu Kasi Malejonek i Maleo Reggae Rockers z projektu „Panny Wyklęte”. W ten sposób spółka uhonorowała Kobiety Niezłomne – często anonimowe, polskie bohaterki, które walczyły o niepodległość.

• PGE apeluje o uznanie gazu jako źródła zrównoważonego pod względem środowiskowym

22.02.2021

Ze względu na uwarunkowania systemu energetycznego i ciepłownictwa w Polsce, aby osiągnąć neutralność klimatyczną, potrzebujemy inwestycji w źródła gazowe, przy czym gaz traktujemy jako technologię przejściową - powiedział Paweł Strączyński, wiceprezes zarządu ds. finansowych PGE Polskiej Grupy Energetycznej podczas wydarzenia „EU TAXONOMY: finding the right balance for a successful Transition” zorganizowanego przez brukselski Energy Post. Wydarzenie odbyło się 22 lutego br. W dyskusji o zrównoważonym finansowaniu inwestycji energetycznych udział wzięła również Nancy Saich z Europejskiego Banku Inwestycyjnego, będąca członkiem Platformy na rzecz Zrównoważonego Finansowania, dr Mirosław Groszek, były członek Wysokiej Grupy Eksperckiej do spraw Zrównoważonego Finansowania przy Komisji Europejskiej, Ian Simm, prezes i założyciel Impact Asset Managment oraz czeski europoseł Ondrij Knotek z partii Renew.

• PGE wspiera utworzenie dwóch nowych plantacji drzew z Krzywego Lasu

22.02.2021

W lutym br. w Nadleśnictwie Gryfino rozpoczęto pierwszy etap rewitalizacji Krzywego Lasu. Dzięki temu powstaną dwie nowe plantacje drzew z nasion pozyskanych od „krzywych sosen”. Rewitalizacja będzie jednocześnie eksperymentem. Na jednej plantacji drzewa będą celowo odkształcane w kierunku podobnym do istniejących w Krzywym Lesie, natomiast na drugiej będą rosły swobodnie. Pozwoli to ustalić, czy młode drzewa przejmą cechy sosen, od których zostały pobrane nasiona, czy ich wygląd jest skutkiem działalności człowieka.

pge-wspiera-utworzenie-dwoch-nowych-plantacji-drzew-z-krzywego-lasu_2.jpg