Wolontariusze PGE z Kopalni Bełchatów podjęli się wyremontowania sali gimnastycznej w Szkole Podstawowej im. Tadeusza Kościuszki w Skrzynnie. Było to nie lada wyzwanie, ponieważ sala nie była remontowana od 40 lat.

Wolontariuszy PGE nie zniechęciła również odległość. Na realizację swojego projektu dojeżdżali z Bełchatowa aż 60 km w jedną stronę. Stan pomieszczeń, jaki zastali wolontariusze w szkole, nie napawał optymizmem. Samo odświeżenie ścian nie wchodziło w grę, dlatego zdecydowali się na wymianę stolarki drzwiowej, demontaż starego parkietu i zastąpienie go nowoczesną wykładziną sportową. Sufit nie wytrzymywał obciążenia oświetlenia i zdarzyło się, że podczas zajęć wychowania fizycznego spadło kilka lamp. 

Mając na uwadze bezpieczeństwo dzieciaków, wolontariusze PGE zdecydowali się na przebudowę od podstaw instalacji elektrycznej oraz montaż nowego, lekkiego oświetlenia dodatkowo zabezpieczonego siatką ochronną.

Po wyrównaniu ścian i uzupełnieniu ubytków wolontariusze wykonali tynk z mozaiki żywicznej oraz pomalowali ściany i sufit. Dodatkowo powierzchnie pokryli specjalnym lakierem, który pozwoli zabezpieczyć je przed brudem i kurzem wynikającym z codziennej eksploatacji. Wolontariusze odświeżyli też drewniane maskownice kaloryferów i zamontowali nowe drabinki. 

W prace bardzo zaangażowali się mieszkańcy miejscowości.

gkpge_fundacja_site