Pacjenci otrzymali od wolontariuszy PGE miejsce terapeutyczno-rekreacyjne.

Powstało ono w Zakładzie Pielęgnacyjno-Opiekuńczym Psychiatrycznym w Nowym Czarnowie – Szpital Powiatowy w Gryfinie. Leczone są tam takie schorzenia jak zaburzenia psychiczne, schizofrenia, nerwice, zespoły behawioralne, zaburzenia osobowości oraz zaburzenia spowodowane używaniem środków psychoaktywnych.

Wolontariusze podjęli szereg działań, dzięki którym projekt zakończył się sukcesem. Pozyskali dodatkowe darowizny rzeczowe i finansowe, które kilkakrotnie podwyższyły budżet ich projektu. Zajęli się przygotowaniem podłoża do nasadzenia, posadzili rośliny i krzewy ozdobne, zasiali trawę, zamontowali nowe ławki, położyli chodnik, wykonali kwietniki z pni drzew. Stworzyli też piękną altankę, którą zamontowali, zaimpregnowali i wyposażyli ją w technoratanowe meble. Wolontariusze zadbali też o pacjentów, którzy poruszają się na wózkach inwalidzkich. Wykonali dla nich specjalny podjazd do altanki. Oprócz tego naprawili i zaimpregnowali również małą altankę, która stała wcześniej w przyszpitalnym parku.

Uporządkowane i przyjazne otoczenie będzie oddziaływać na pacjentów uspokajająco i odstresowująco oraz wpłynie na ich proces rehabilitacji. Oprócz spacerów czy odpoczynku na świeżym powietrzu, pacjenci będą brali udział w plenerowych zajęciach terapeutycznych.