Kosmiczny gwiazdozbiór na ścianach i suficie, światłowody, lustrzany kącik i kolumny wodne, a do tego specjalistyczne urządzenia do stymulacji zmysłów oraz relaksacji – taki niecodzienny projekt „sali doświadczania świata" zrealizowali wolontariusze PGE w Przeworsku.

Wolontariusze PGE wyremontowali pomieszczenie i wyposażyli je w różne urządzenia stymulujące rozwój zmysłów.  Oficjalne otwarcie sali miało miejsce w piątek 19 września. W tym dniu nauczyciele przeprowadzili otwarte zajęcia dla osób niepełnosprawnych – podopiecznych ośrodka, w których uczestniczyli również zaproszeni goście, wolontariusze i dzieci niepełnosprawne ze szkoły podstawowej i gimnazjum. Wygląd sali  wywarł ogromne wrażenie na biorących udział w zajęciach pokazowych. Wszyscy podkreślali, że  będzie ona bardzo przydatna w procesie rehabilitacji i rozwoju osób niepełnosprawnych.

Praca wolontariuszy PGE i pracowników przeworskiego Środowiskowego Domu Samopomocy polegała na zaadaptowaniu jednego z pomieszczeń ośrodka i wykonaniu niezbędnych prac remontowych: pomalowaniu i wyrównaniu ścian, dokonaniu zmian w instalacji elektrycznej, podwieszeniu rolet na gwieździste niebo, podłączeniu nagłośnienia, przygotowaniu lustrzanego kącika, pomalowaniu ścian w kosmiczny gwiazdozbiór farbami UV oraz zakupie specjalistycznego sprzętu.

Zgodnie z projektem wszystkie osoby niepełnosprawne będą korzystać z dobrodziejstw „Sali doświadczania świata”. Prowadzona będzie w niej nowatorska metoda rehabilitacji poprzez stymulowanie rozwoju zmysłów m.in. za pomocą światłowodów, kolumn wodnych i projektorów. Ich działanie opiera się na efektach świetlnych, dźwiękowych, opartych na drganiach. Harmonijnie urządzona i skomponowana sala pobudza zmysły, wywołuje reakcję ożywienia, motywuje do podejmowania aktywności i poznawania. W zależności od skomponowania bodźców zmysłowych (wzrokowych i słuchowych), pozwala również na wyciszenie i relaksację uczestników.

Pomieszczenie zostało wysoko ocenione przez specjalistów, zajmujących się nauką i opieką osób niepełnosprawnych oraz przez osoby, które miały możliwość oglądać zrealizowany projekt.

- Mamy wielką satysfakcję, że mogliśmy dać coś, co sprawiło ogromną radość podopiecznym i ich wychowawcom – zgodnie twierdzą wolontariusze PGE. To dzięki ich działaniom pomysł powstania tego niezwykłego miejsca mógł zostać zrealizowany. 

 

Zdjęcia: Artur Dusza