Już od sierpnia dzieci ze świetlicy socjoterapeutycznej „Dom” w Węgorzewie mogą korzystać z pięknych pomieszczeń do specjalistycznych zajęć.

Przez sześć wakacyjnych tygodni zespół wolontariuszy PGE prowadził prace remontowe w niewielkim pomieszczeniu świetlicy. Projekt wydawał się właściwie prosty – trzeba było zmienić podłogę i pomalować ściany w pokoju do zajęć specjalistycznych. Jednak z trakcie wstępnych prac okazało się, że ze względu na gryzonie, które pod podłogą, w betonowym poszyciu wyryły sieć tuneli, konieczne było kompletne odbudowanie podłoża, wyrzucenie starego, zniszczonego betonu i zrobienie nowych wylewek.

- To była gigantyczna praca – wspomina Marcin Drabyk, lider zespołu. – Nie spodziewaliśmy się, że stan podłogi będzie aż tak zły. Wyrzuciliśmy kilkadziesiąt, a może kilkaset, kilogramów starego, pokruszonego przez gryzonie, betonu.

Następnie wolontariusze PGE ułożyli panele oraz pomalowali ściany. W pracach udział brały również rodziny pracowników-wolontariuszy.

- Efekt jest wspaniały –mówi kierowniczka świetlicy, Dorota Fedunio. – Nasze dzieci wreszcie będą miały piękny, bezpieczny kąt do prowadzenia zajęć. Jesteśmy bardzo wdzięczni za ten ogrom dobrej energii.