• PGE zaprasza partnerów do budowy farm wiatrowych na Bałtyku

06.12.2018

• PGE rozpoczyna poszukiwania strategicznego partnera do przygotowania, budowy i eksploatacji farm wiatrowych na Morzu Bałtyckim o łącznej mocy do 2545 MW, stanowiących pierwszy etap programu offshore Grupy Kapitałowej PGE.
    • Docelowo PGE zamierza sprzedać po 50 proc. udziałów w dwóch spółkach celowych, w których przygotowywane są projekty morskich farm wiatrowych, a następnie wspólnie z partnerem realizować je w formule joint venture.
    • Pierwszy prąd z wiatraków na morzu popłynie w 2025 r., a rok później nastąpi przekazanie inwestycji do fazy komercyjnej eksploatacji. Energia z pierwszego etapu programu offshore Grupy PGE zasili nawet 4 mln gospodarstw domowych.
  • Grupa PGE wybuduje trzy farmy wiatrowe

22.11.2018

Inwestycję w województwie zachodniopomorskim o łącznej mocy zainstalowanej 97,17 MW zrealizuje spółka PGE Energia Odnawialna, która w Grupie PGE odpowiedzialna jest za rozwój odnawialnych źródeł energii. Projekt pozwoli zwiększyć łączną moc zainstalowaną farm wiatrowych PGE o 18 proc. do blisko 650 MW i umocni koncern na pozycji największego producenta „zielonej” energii w Polsce.

• Dobre wyniki finansowe i operacyjne Grupy PGE po trzech kwartałach 2018 roku

13.11.2018

• Grupa utrzymuje trend dobrych wyników operacyjnych i po trzech kwartałach 2018 roku wypracowuje solidny zysk EBITDA w wysokości ponad 5,1 mld zł oraz 1,7 mld zł zysku netto. Z marżą EBITDA na poziomie 27 proc. Grupa PGE pozostaje jedną z najbardziej zyskownych firm energetycznych w Europie.
    • Konsolidacja aktywów skupionych w spółce PGE Energia Ciepła wpłynęła na dobre wyniki operacyjne – produkcja energii elektrycznej wyniosła 49,1 TWh (wzrost o 18 proc. r/r), sprzedaż detaliczna energii elektrycznej 31,5 TWh (wzrost o 6 proc. r/r), a sprzedaż ciepła 32,4 PJ (wzrost o 171 proc. r/r).
    • Grupa kontynuuje proces integracji aktywów przejętych od EDF i konsekwentnie realizuje ogłoszoną w grudniu 2017 r. Strategię Ciepłownictwa, m.in. planując budowę nowych źródeł kogeneracyjnych oraz źródeł ciepłowniczych w istniejących lokalizacjach. Łączna moc analizowanych, mniejszych jednostek zasilanych gazem, wyniesie do 300 MW.
    • W ramach transformacji w kierunku niskoemisyjnym PGE w latach 2016-2026 uniknie emisji CO₂ na poziomie 60 mln ton.
    • Grupa rozwija się sukcesywnie w obszarze elektromobilności. Do końca roku planuje 50 punktów ładowania w całej Polsce oraz nawet 1500 punktów ładowania do 2022 w zależności od poziomu środków pozyskanych z Funduszu Niskoemisyjnego Transportu.
    • PGE pozyskała atrakcyjne finansowanie na realizację planu inwestycyjnego. Łączna wysokość czteroletniego kredytu odnawialnego, udzielonego przez konsorcjum czterech banków, wynosi 4,1 mld zł.
    • Agencja Moody’s utrzymała wysoki rating dla PGE na poziomie inwestycyjnym Baa1 z perspektywą stabilną. Rating agencji Fitch również znajduje się na poziomie inwestycyjnym: BBB+ z perspektywą stabilną.
  • Moody’s po raz kolejny podtrzymuje rating dla PGE

08.11.2018

Agencja Moody’s utrzymała wysoki rating dla PGE Polskiej Grupy Energetycznej, na poziomie inwestycyjnym Baa1 z perspektywą stabilną. Najnowsza opinia  kredytowa została opublikowana 7 listopada.

• Hackathon „Switch to Smart” ICM UW i PGE Polska Grupa Energetyczna wspólnie na rzecz inteligentnego zarządzania energią

30.10.2018

PGE Nowa Energia, spółka odpowiedzialna za innowacje w Grupie Kapitałowej PGE, we współpracy z Interdyscyplinarnym Centrum Modelowania Matematycznego i Komputerowego Uniwersytetu Warszawskiego (ICM UW) organizuje „Switch to Smart” – trzeci hackathon w cyklu Wielkie Wyzwania Programistyczne. Konkurs jest częścią prowadzonego przez PGE programu „Włącz się na przyszłość”, który promuje wśród konsumentów rozwiązania z obszaru smart energy. Celem hackathonu jest stworzenie narzędzi, które pozwolą odbiorcom energii elektrycznej efektywniej nią zarządzać w gospodarstwach domowych.