Wśród dwudziestu aukcji, które wyruszyły w ostatnim czasie, znajdują się same perełki dla fanów sportu. Wylicytować można m.in.: koszulkę Washington Wizards przekazaną przez Marcina Gortata, rękawice rajdowe od Adama Małysza i strój motocyklowy Teddy’ego Błażusiaka. Swoją koszulkę żużlowca podarował także ligowy kolega Darcy’ego Warda, Bartosz Zmarzlik. Do wylicytowania są również 3 medale Ekstraklasy z sezonu 2014/2015 – prawdziwa gratka dla fanów polskiego futbolu.

#4Darcy, czyli akcja charytatywna organizowana przez PGE Polską Grupę Energetyczną oraz fundację Polskiego Związku Motorowego, w którą włączają się popularni sportowcy wszystkich dyscyplin sportowych, przynosi wymierne efekty. Na leczenie Darcy’ego Warda – zawodnika, który uległ poważnemu wypadkowi podczas meczu PGE Ekstraligi – przekazano już środki z pierwszej tury licytacji. Rekordzistą inauguracyjnych aukcji okazał się podarowany przez Macieja Janowskiego medal PGE Ekstraligi, wylicytowany za kwotę dziesięciokrotnie wyższą niż cena wywoławcza, czyli 8 200 zł.

Darcy Ward to 23-letni australijski żużlowiec, który z sukcesami startował w polskiej PGE Ekstralidze. 23 sierpnia 2015 roku uległ poważnemu wypadkowi podczas meczu, w wyniku którego zdiagnozowano przerwanie rdzenia kręgowego. To wydarzenie poruszyło nie tylko fanów żużla, a wyrazy wsparcia przekazało Darcy’emu wielu znanych sportowców. Rehabilitacja Ward’a będzie bardzo kosztowna i w związku z tym pojawiają się oddolne inicjatywy, które mają pomóc ją wesprzeć.

Akcję #4Darcy organizuje PGE Polska Grupa Energetyczna, która jednocześnie jest sponsorem tytularnym PGE Ekstraligi. Przy organizacji akcji PGE współpracuje ściśle z fundacją Polskiego Związku Motorowego, a także z Ringier Axel Springer, portalem Onet, platformą NC+ i Radiem ZET.

Aktualne aukcje: http://charytatywni.allegro.pl/listing?sellerId=41502606

Każda z aukcji trwa 2-3 tygodnie i są one uruchamiane w kolejnych odsłonach wydarzenia. Lista przedmiotów wystawionych w licytacji będzie sukcesywnie rozszerzana o przedmioty przekazane przez sportowców włączających się do akcji.

Zobacz spot z Mariuszem Wlazłym zachęcający do udziału w akcji