Akcja startuje w sobotę, 24 października, czyli w dniu kiedy odbywa się Speedway Grand Prix w Australii. Tego dnia uruchomiona zostanie dedykowana akcji platforma aukcyjna w serwisie charytatywni.allegro.pl/4darcy. Każdy ze sportowców, który chce dołączyć do akcji, powinien przekazać przedmiot na aukcję, a następnie udostępnić ją na swoich profilach społecznościowych z hashtagiem #4Darcy, jednocześnie zapraszając kolejnych sportowców do włączenia się w zbiórkę. Dochód z aukcji będzie przekazany na rehabilitację Darcy’ego Warda.

Angażujemy sportowców i całe środowisko sportowe do wzięcia udziału w akcji pod hasłem #4Darcy i przekazania przedmiotów na aukcję charytatywną, aby pomóc Darcy’emu Wardowi i pokazać swoją solidarność z zawodnikiem w ciężkich dla niego chwilach. Głównym motorem i twarzą akcji będzie Mariusz Wlazły, a ze środowiska żużlowego będzie go wspomagał Maciej Janowski. Zestaw osobowości świata sportu, które na starcie włączyły się do akcji, już dziś jest imponujący. Jesteśmy przekonani, że akcja nabierze jeszcze większego rozpędu i pokażemy Darcy’emu Wardowi, że może na nas liczyćmówi Maciej Szczepaniuk, rzecznik prasowy PGE Polskiej Grupy Energetycznej.

Celem organizatorów akcji jest włączenie w nią nie tylko sportowców, ale także wszystkich, którzy chcą pomóc Darcy’emu Wardowi – nie tylko kibiców speedway’a. Każdy może wziąć udział w licytacji i oznaczając wpis hashtagiem #4Darcy rzucić wyzwanie kolejnej osobie. Darcy Ward to 23-letni australijski żużlowiec, który z sukcesami startował w polskiej PGE Ekstralidze. 23 sierpnia 2015 roku uległ poważnemu wypadkowi podczas meczu, w wyniku którego zdiagnozowano przerwanie rdzenia kręgowego. To wydarzenie poruszyło nie tylko fanów żużla, a wyrazy wsparcia przekazało Darcy’emu wielu znanych sportowców. Rehabilitacja Ward’a będzie bardzo kosztowna i w związku z tym pojawiają się oddolne inicjatywy, które mają pomóc ją wesprzeć.

Akcję organizuje PGE Polska Grupa Energetyczna, która jednocześnie jest sponsorem tytularnym PGE Ekstraligi. Przy organizacji akcji PGE współpracuje ściśle z fundacją Polskiego Związku Motorowego, a także z Ringier Axel Springer, portalem Onet, platformą NC+ i Radiem ZET.

Do tej pory przedmioty na licytację przekazali:

• Mariusz Wlazły, siatkarz, Mistrz Świata 2015 – koszulka reprezentacji

• Maciej Janowski, żużlowiec – srebrny medal Drużynowych Mistrzostw Polski w rozgrywkach PGE Ekstraligi

• Kamil Stoch, skoczek narciarski – plastron

• Andrzej Wrona, siatkarz, Mistrz Świata 2015 – kolacja

• Jacek Krzynówek, piłkarz – buty

• Artur Siódmiak, szczypiornista – piłka, koszulka reprezentacji

• Zofia Klepacka, windsurferka – koszulka reprezentacji, model – mini deska

• Paweł Przedpełski, żużlowiec – kask

• Victor Borsuk , kitesurfer – teeter

• Maja Tokarska, siatkarka – koszulka reprezentacji

• Marcin Gortat, koszykarz – koszulka

• Dariusz Michalczewski, bokser – rękawice

Do aukcji dołączają także całe kluby sportowe. Unia Leszno przekazała złoty medal Drużynowych Mistrzostw Polski w rozgrywkach PGE Ekstraligi.

Każda z aukcji będzie trwała 2-3 tygodnie i będą one uruchamiane na platformie charytatywni.allegro.pl/4darcy w kolejnych odsłonach wydarzenia. Lista przedmiotów wystawionych w licytacji będzie sukcesywnie rozszerzana o przedmioty przekazane przez sportowców włączających się do akcji.