W pierwszym dniu zawodów drużyna PGE Turów Zgorzelec podejmie mistrza Węgier Szolnoki Olaj KK. W sobotę formę podopiecznych Miodraga Rajkovicia sprawdzi czeski potentat CEZ Basketball Nymburk. Trzeci mecz Mistrzowie Polski rozegrają przeciwko największemu klubowi niemieckiemu – Albie Berlin. Turniej o Puchar Prezesa PGE będzie bardzo silny, chyba najsilniejszy w tym roku w Polsce. Patrząc na marki koszykarskie, które przyjeżdżają do Zgorzelca, możemy mówić, że mamy tu małą namiastkę Euroligi – powiedział trener Miodrag Rajković.

PGE Polska Grupa Energetyczna to mecenas sportu, który oprócz koszykówki wspiera także siatkówkę, żużel, piłkę nożną, piłkę ręczną, a także enduro. Grupa PGE jest największym przedsiębiorstwem sektora elektroenergetycznego w Polsce. Zaopatruje w prąd ponad 5 mln mieszkańców. Częścią Grupy jest m.in. znajdujący się w Bogatyni kompleks górniczo-energetyczny Turów, składający się kopalni węgla brunatnego i elektrowni.