Organizatorzy tegorocznej odsłony Szalonych Dni Muzyki pragną pokazać publiczności jak ogromną rolę taniec od zawsze odgrywał w muzyce. Na festiwalu nie zabraknie gwiazd światowych scen muzycznych, takich jak Alena Baeva czy Apollon Musagète Quartett. Obok uznanych muzyków Szalone Dni Muzyki zapraszają również do udziału najlepsze zespoły ze szkół muzycznych z całego kraju, dając młodym artystom okazję do wystąpienia przed szeroką publicznością.

Program festiwalu obejmuje przede wszystkim najciekawsze przykłady inspiracji tańcem w muzyce klasycznej. Oprócz tego w repertuarze znajdą się utwory prezentujące oddziaływanie tańca na inne gatunki muzyczne, od musicalu przez muzykę filmową po jazz, a także liczne przykłady tanecznych wpływów w muzyce ludowej i orientalnej. Ponadto w trakcie festiwalu odbywać się będą pokazy i warsztaty taneczne, spotkania edukacyjne oraz specjalne koncerty dla dzieci.

Szalone Dni Muzyki to międzynarodowy festiwal realizowany od 1995, którego pomysłodawcą i Dyrektorem Artystycznym jest René Martin - twórca festiwali i organizator licznych koncertów na całym świecie. Festiwal od wielu lat z powodzeniem odbywa się we Francji, Japonii, a od 2010 roku także w Polsce. Misją festiwalu jest przełamywanie stereotypów związanych z muzyką klasyczną poprzez organizację krótkich koncertów, prezentujących przystępny i jednocześnie zróżnicowany repertuar.

Ósma edycja Szalonych Dni Muzyki odbędzie się w dniach 29 września – 1 października. Sponsorem głównym wydarzenia jest po raz kolejny PGE Polska Grupa Energetyczna.

Więcej informacji na stronie: http://www.szalonednimuzyki.pl/