Punktem wyjścia do dyskusji w ramach kolejnej odsłony projektu „Czas na patriotyzm gospodarczy”, jest teza, że nowa perspektywa unijna to niepowtarzalna szansa, by wyprowadzić Polskę na ścieżkę dynamicznego wzrostu. Warunkiem jednak jest mądre wykorzystanie tych środków oraz potencjału ludzkiego. Uczestnicy kolejnych paneli dyskusyjnych przeanalizują sytuację m.in. Grecji i Hiszpanii i spróbują odpowiedzieć na pytanie jak wystrzec się popełnionych przez nie błędów, zastanowią się co jest kluczowe dla zbudowania nowych – innych niż koszty – przewag polskiej gospodarki, jak uczynić z Polski e-Polskę i zadbać o to, by polski przemysł i energetyka zwycięsko wyszły z rywalizacji z globalnymi graczami i unijnymi ograniczeniami.

Piątą edycję cyklu debat organizowanych przez Puls Biznesu otworzy dyskusja zatytułowana „Polska nowoczesna. Jak możemy wygrać rywalizację w globalnym świecie”. Przedstawiciele administracji najwyższego szczebla oraz prezesi największych polskich przedsiębiorstw postarają się odpowiedzieć na następujące pytania:

- Jakie wnioski płyną z dotychczasowej fali dotacji płynących z Unii Europejskiej i jak wykorzystać środki z nowej perspektywy?

- Czy polski przemysł bez krajowej bezy surowców, z droższą energią i ograniczeniami klimatycznymi ma szanse być konkurencyjnym na globalnym rynku?

- Czy Polska ma szanse na to, by gospodarka cyfrowa była jej motorem napędowym?

- Jak zbudować kompetencje do rozwijania innowacyjnych biznesów w całym społeczeństwie?

W panelu dyskusyjnym udział wezmą:

Janusz Piechociński, wiceminister, minister gospodarki

Andrzej Czerwiński, minister skarbu państwa

Mateusz Szczurek, minister finansów

Adam Góral, prezes Asseco Poland

Zbigniew Jagiełło, prezes PKO Bank Polski

Andrzej Klesyk, prezes PZU

Jacek Krawiec, prezes PNK Orlen

Mateusz Morawiecki, prezes BZ WBK

Adam Sawicki, prezes T-Mobile

Sławomir Sikora, prezes Citibanku

Michał Sołowow, współwłaściciel spółek m.in. z branży chemicznej i budowlanej

Herbert Wirth – prezes KGHM Polska Miedź

Marek Woszczyk, prezes PGE Polskiej Grupy Energetycznej

Debata odbędzie się 28 września, o godz. 12, na Stadionie Narodowym. Relację online można będzie śledzić na stronie projektu, pod adresem: http://patriotyzm.pb.pl/.