• PGE otwiera się na szeroką współpracę ze start-upami

22.06.2017

Grupa Kapitałowa PGE przeznaczy co najmniej 25 mln zł rocznie na wspierane start-upów. Zgodnie z kompleksową strategią działania w obszarze innowacyjnych przedsięwzięć, PGE Ventures, specjalistyczny fundusz CVC, zajmie się inwestycjami kapitałowymi w start-upy. Inkubacja i akceleracja projektów na najwcześniejszym etapie rozwoju będzie zadaniem spółki PGE Nowa Energia. Innowacyjność jest jednym z filarów strategii biznesowej Grupy PGE.

• PGE po raz kolejny uhonorowana statuetką Mecenasa Roku Filharmonii Narodowej

09.06.2017

Filharmonia Narodowa nagrodziła PGE Polską Grupę Energetyczną statuetką, która co roku wręczana jest instytucjom w największym zakresie wspierającym jej działanie.

• Kredyt z EBOR o wartości 500 mln zł na wsparcie programu rozwojowo-modernizacyjnego sieci dystrybucyjnej PGE

08.06.2017

PGE Polska Grupa Energetyczna pozyskała kredyt o wartości 500 mln zł na wsparcie realizacji długofalowego programu rozwoju i modernizacji sieci dystrybucyjnej. Umowa pomiędzy PGE a Europejskim Bankiem Odbudowy i Rozwoju została podpisana 7 czerwca.

• Rzeszów oficjalnie włącza się do projektu „e-Mobility” PGE Polskiej Grupy Energetycznej

26.05.2017

PGE będzie współpracowało z władzami samorządowymi Rzeszowa i województwa podkarpackiego przy realizacji swojego pilotażowego projektu „e-Mobility”. 26 maja został podpisany list intencyjny pomiędzy PGE Polską Grupą Energetyczną, Marszałkiem Województwa Podkarpackiego i Urzędem Miasta Rzeszowa, dotyczący współpracy przy rozwijaniu infrastruktury ładowania oraz tworzenia systemu zachęcającego podmioty publiczne i prywatne do korzystania z pojazdów elektrycznych.

• PGE z warunkową umową na zakup polskich aktywów EDF. Po transakcji zostanie liderem na rynku ciepła

19.05.2017

PGE Polska Grupa Energetyczna z sukcesem zakończyła negocjacje zakupu aktywów francuskiego EDF w Polsce. Dzięki samodzielnemu przejęciu 8 elektrociepłowniw największych aglomeracjach, takich jak Trójmiasto, Wrocław czy Kraków, zlokalizowanych łącznie w pięciu województwach, elektrowni Rybnik na Śląsku i blisko 400 km sieci ciepłowniczej w czterech miastach, Grupa PGE umocni pozycję lidera na polskim rynku elektroenergetycznym i zostanie największym dostawcą ciepła systemowego. Umowa warunkowa o łącznej wartości 4,5 mld zł została podpisana19 maja 2017 r.