Głównym celem Spółki było zaprezentowanie rzetelnej i obiektywnej informacji o energetyce jądrowej i samej inwestycji w jak najbardziej atrakcyjny i przystępny sposób. W pierwszej połowie wakacji Spółka była zaangażowana w organizację sześciu lokalnych wydarzeń. Jeszcze w czerwcu stoisko PGE EJ 1 było obecne podczas III Maratonu Wrotkarskiego o Puchar Wójta Gminy Choczewo, gdzie oprócz standardowego punktu informacyjnego, ustawiona została strefa sportowa. PGE EJ 1 była też fundatorem nagród specjalnych dla startujących w zawodach.

Dwa lipcowe weekendy to tradycyjnie uroczystości gminne w Gniewinie, Choczewie
i Krokowej. Podczas tych wydarzeń nie mogło zabraknąć PGE EJ 1 z punktem informacyjnym i strefą sportową. Dobra zabawa i atrakcje związane z grami i quizami edukacyjnymi przyciągały do stoiska setki zainteresowanych osób.

W lipcu PGE EJ 1 była partnerem jeszcze dwóch imprez: zawodów z cyklu o Puchar Bałtyku w Nordic Walkingu rozgrywanych w Białogórze oraz XIII Festynu Folklorystycznego KRANCBAL w Nadolu. Oba wydarzenia, choć różne w swoim założeniu, przyciągnęły ogromne rzesze mieszkańców i turystów, a stoisko PGE EJ 1 ponownie cieszyło się dużym zainteresowaniem.

W sierpniu spółka planuje kolejne aktywności, m.in. na plażach w Lubiatowie oraz w Białogórze. Wakacyjne Punkty Informacyjne obecne będą w miejscach atrakcyjnych turystycznie na terenie trzech gmin lokalizacyjnych.

Filmowa relacja z Dni Choczewa i Krokowej oraz zawodów Nordic Walking w Białogórze