Dokument odsłoni przed widzami nie tylko sekrety produkcji elektryczności, ale również odpowie na pytanie o przyszłość wytwarzania energii. Co sprawia, że prąd można transportować na duże odległości? W jaki sposób wygląda produkcja w elektrowni zasilanej węglem brunatnym, a jak w hydroelektrowni? Eksperci – naukowcy oraz inżynierowie związani z PGE Polską Grupą Energetyczną krok po kroku objaśnią wszystkie zagadnienia związane z wytwarzaniem prądu. Co więcej, zwiedzimy także elektrownię w Bełchatowie –zasilaną węglem brunatnym oraz przyjrzymy się, jak wygląda produkcja prądu w elektrowni wodnej w Solinie. Przekonamy się także, w jaki sposób uzyskuje się prąd w elektrowniach wiatrowych.

W filmie zobaczymy przedstawicieli GK PGE - pracowników PGE Górnictwo i Energia Konwencjonalna SA oraz PGE Energia Odnawialna SA. Wypowiadają się również: prof. Tadeusz Wibig (Uniwersytet Łódzki, Wydział Fizyki i Informatyki Stosowanej; Narodowe Centrum Badań Jądrowych) oraz prof. Carlo Mazzetti di Pietralata (Uniwersytet "La Sapienza" w Rzymie).

W ramach serii „Odkrywając wielkie marki” zrealizowano także filmy „Jak płynie prąd?” oraz „Elektrownie wodne”. Pierwszy z nich przedstawia funkcjonowanie skomplikowanego systemu sieci energetycznej, pokazuje kto odpowiada za jakość i ciągłość dostaw, czy usuwanie awarii. Odcinek poświęcony elektrowniom wodnym odkrywa tajemnice zamiany energii wody na prąd.