Zespół Szkół nr 1 w Giżycku otrzymał od wolontariuszy PGE salę do terapii sensorycznej dla dzieci niepełnosprawnych.

 

W szkole uczy się ok.  50 uczniów z różnym stopniem niepełnosprawności. Nowa sala da dzieciom możliwość uczestniczenia w zajęciach terapeutycznych i rewalidacyjnych, które wpłyną pozytywnie na ich rozwój.

Wolontariusze z PGE Dystrybucja S.A. Oddział Białystok (Krzysztof Kołbyko, Maciej Matusiak) i PGE Obrót S.A. Oddział z siedzibą w Białymstoku (Jolanta Korzeniewska i Krzysztof Korzeniewski) przez niemal całe wakacje zajmowali się gruntowaniem, szpachlowaniem i wyrównywaniem ścian oraz sufitu, malowaniem sali, wymianą oświetlenia, układaniem wykładziny oraz montażem lamperii na ścianie. W sali umieszczono też przyrządy terapeutyczne.

- Wybudowaliśmy nowe instalacje oświetlenia i gniazd w remontowanym pomieszczeniu, a istniejącą w pomieszczeniu rozdzielnicę elektryczną wyposażyliśmy w nową estetyczną obudowę. Na podłodze została ułożona specjalistyczna miękka wykładzina obiektowa zapewniająca  dzieciom bezpieczeństwo, na ścianach umieściliśmy lamperię wykonaną z odpornej na ścieranie tapety, która  umili dzieciom czas spędzony na rehabilitacji – mówi Krzysztof Kołbyko, lider zespołu wolontariackiego.

Mimo początkowych trudności z realizacją projektu, zapał wolontariuszy ani na chwilę nie zgasł.

- Istotnie, łatwo nie było. Niedługo po rozpoczęciu prac remontowych władze szkoły zwróciły się do nas z prośbą o rozszerzenie zakresu remontu – dołączenie sąsiedniego pomieszczenia. Zespół jednogłośnie zadecydował, że podejmuje wyzwanie. Decyzja była właściwa. Pomieszczenie które powstało po wyburzeniu ścian daje więcej miejsca na ćwiczenia rehabilitacyjne. Powyższe prace spowodowały zdecydowanie powiększyły nasz początkowy projekt – opowiada Pan Krzysztof.