Wolontariusze PGE z Kopalni Bełchatów podjęli się wyremontowania sali gimnastycznej w Szkole Podstawowej im. Tadeusza Kościuszki w Skrzynnie. Było to nie lada wyzwanie, ponieważ sala nie była remontowana od 40 lat.

Wolontariuszy PGE nie zniechęciła również odległość. Na realizację swojego projektu dojeżdżali z Bełchatowa aż 60 km w jedną stronę.

Stan pomieszczeń, jaki zastali wolontariusze w szkole, nie napawał optymizmem. Samo odświeżenie ścian nie wchodziło w grę, dlatego zdecydowali się na wymianę stolarki drzwiowej, demontaż starego parkietu i zastąpienie go nowoczesną wykładziną sportową. Sufit nie wytrzymywał obciążenia oświetlenia i zdarzyło się, że podczas zajęć wychowania fizycznego spadło kilka lamp.

- Mając na uwadze bezpieczeństwo dzieciaków, zdecydowaliśmy się na przebudowę od podstaw instalacji elektrycznej oraz montaż nowego, lekkiego oświetlenia dodatkowo zabezpieczonego siatką ochronną – mówi Tomasz Tarnowski, lider zespołu wolontariackiego.

Po wyrównaniu ścian i uzupełnieniu ubytków wolontariusze wykonali tynk z mozaiki żywicznej oraz pomalowali ściany i sufit. Dodatkowo powierzchnie pokryli specjalnym lakierem, który pozwoli zabezpieczyć je przed brudem i kurzem wynikającym z codziennej eksploatacji. Wolontariusze odświeżyli też drewniane maskownice kaloryferów i zamontowali nowe drabinki.

W prace bardzo zaangażowali się mieszkańcy miejscowości.

- To, czego doświadczyliśmy podczas pracy przy tym projekcie, było niesamowite. Nie spodziewaliśmy się, że społeczność lokalna może się tak utożsamiać z miejscową szkołą. Fantastycznie było patrzeć, jak okoliczni mieszkańcy przychodzą i z wielką werwą pracują razem z nami dla swoich dzieci a czasem wnuków – opowiada Tomasz Tarnowski.

Efektem prac wolontariuszy i mieszkańców miejscowości Skrzynno jest nowoczesna sala gimnastyczna z zapleczem.  Podczas uroczystego otwarcia sali dzieciaki rozegrały towarzyski mecz sparingowy w piłkę nożną z wolontariuszami PGE. Później wszyscy wspólnie spotkali się przy ognisku.

gkpge_fundacja_site