Jako lider sektora energetycznego, czujemy się szczególnie odpowiedzialni za środowisko naturalne. W Grupie PGE świadomie zarządzamy naszą działalnością i dokładamy wszelkich starań, aby miała ona możliwie jak najmniejszy wpływ na otoczenie. Nie tylko dbamy o to, aby zmniejszyć emisje zanieczyszczeń, które powstają w wyniku produkcji energii w elektrowniach i elektrociepłowniach. Chcemy również walczyć z problemem niskiej emisji, która staje się coraz większym zagrożeniem dla zdrowia ludzi w miastach, a nawet w miejscowościach turystycznych w Polsce. Niska emisja to emisja pyłów i szkodliwych gazów powstająca głównie na skutek nieefektywnego spalania słabej jakości opału czy odpadów w domowych piecach grzewczych, a także w wyniku powszechnie używanego transportu spalinowego. Niska emisja w określonych warunkach pogodowych, jak np. bezwietrzna pogoda, przyczynia się do powstawania smogu, z którym borykają się miejscowości o słabej wentylacji np. duże ośrodki o gęstej zabudowie albo lokalizacje położone w kotlinach.

W trosce o naszą planetę inwestujemy w nowe technologie, mające na celu zmniejszenie emisji szkodliwych substancji do powietrza. Obecnie skupiamy się na ciepłownictwie, co ma na celu walkę z niską emisją oraz niwelowanie negatywnych skutków działalności sektora energetycznego. Nasz pomysł na ciepło, to produkowanie przez PGE ciepła sieciowego (przesyłanego siecią ciepłowniczą do klientów) w kogeneracji, czyli wytwarzając jednocześnie prąd oraz ciepło. Połączenie tych procesów sprawia, że wytwarzanie jest zdecydowanie bardziej efektywne i zarazem przyjazne środowisku.

W ubiegłym roku przejęliśmy polskie aktywa ciepłownicze EDF, funkcjonujące już dziś pod nazwą PGE Energia Ciepła. Dzięki tej transakcji staliśmy się największym producentem ciepła w Polsce, umacniając również naszą pozycję lidera wytwarzania energii elektrycznej. Czujemy się odpowiedzialni za bezpieczeństwo dostaw energii elektrycznej do ponad 5 milionów klientów.

Dzięki przyłączaniu nowych odbiorców do sieci ciepłowniczych sąsiadujących z ciepłowniami oraz elektrociepłowniami Grupy PGE możemy bezpośrednio wpływać na zmniejszanie zjawiska smogu w Polsce. Planujemy w sposób stabilny oraz długofalowy rozwijać ciepłownictwo w Polsce. Przyjęliśmy Strategię Ciepłownictwa, w której wytyczyliśmy kierunki działania Grupy PGE od 2018 do 2023 roku, z perspektywą do roku 2030. Zgodnie z naszą strategią cyklicznie przeglądamy, modernizujemy i remontujemy aktywa, m.in. elektrownie i elektrociepłownie, w których produkujemy prąd oraz ciepło. Krok po kroku dostosowujemy jednostki wytwórcze do rygorystycznych norm emisji przemysłowych, tzw. BAT-ów, czyli Best Available Technology.

Jesteśmy również liderem energetyki odnawialnej (OZE) w Polsce i planujemy dalej rozwijać się w tym kierunku, produkując ekologiczną energię z wiatru, wody oraz słońca. Rynek energetyki, na którym działamy, dynamicznie się zmienia, a my wciąż poszukujemy nowych możliwości rozwoju, czego przejawem jest uwzględnienie w naszych opcjach strategicznych projektu budowy farm wiatrowych na Bałtyku, a także budowy pierwszej polskiej elektrowni atomowej.

Zintegrowany Raport roczny GK PGE za 2017 przygotowaliśmy zgodnie z wymogami GRI, Global Reporting Initiative w wersji G4 oraz międzynarodowymi wytycznymi raportowania zintegrowanego International Intergrated Reporting Council (IIRC). Jest on skierowany do wszystkich interesariuszy Grupy PGE oraz wszystkich tych, z którymi wchodzimy w interakcję w toku naszej działalności. Jeśli chcesz lepiej poznać PGE, ale masz na to tylko 2 minuty, kliknij: ZOBACZ FILM

Nasz raport zgłosiliśmy również do Konkursu Raporty Społeczne Forum Odpowiedzialnego Biznesu. Swój głos można oddać na stronie http://raportyspoleczne.pl/zaglosuj-na-raport/

Wszystkim, którzy zagłosują na raport PGE, serdecznie dziękujemy!