Wsparcie polskiej kultury wysokiej to ważny element zaangażowania Grupy PGE. Współpracujemy z kilkunastoma filharmoniami w Polsce, a od teraz także z Teatrem Wielkim w Łodzi. Jego bogata oferta, dzięki naszemu zaangażowaniu, zyska nowe możliwości rozwoju i przyczyni się do wzbogacenia życia artystycznego regionu łódzkiego - mówi Wojciech Dąbrowski, prezes zarządu PGE Polskiej Grupy Energetycznej. – Ponowne otwarcie instytucji kultury to wspaniała okazja dla wszystkich amatorów sztuki do uczestniczenia w wydarzeniach realizowanych przez filharmonie i teatry objęte mecenatem PGE.

Teatr Wielki w Łodzi działa na artystycznej scenie łódzkiej już od 54 lat. Jego bogata oferta obejmuje klasyczne dzieła operowe i baletowe, musicale i operetki, a także prapremiery oper wybitnych współczesnych polskich kompozytorów. Dzięki mecenatowi PGE, teatr będzie mógł realizować wydarzenia na najwyższym poziomie.

Grupa PGE jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych mecenasów kultury wysokiej w kraju. Wspiera 13 filharmonii w całej Polsce, w tym Filharmonię Narodową w Warszawie. PGE łączy też zaangażowanie w tej dziedzinie ze wsparciem działań historycznych, będąc m.in. partnerem strategicznym Muzeum Powstania Warszawskiego.

fot. Teatr Wielki w Łodzi