- W ciągu 100 lat istnienia Polskiego Związku Łyżwiarstwa Szybkiego, nasi panczeniści niejednokrotnie dawali nam okazję do dumy. Jako PGE zależy nam na rozwoju i rozpowszechnianiu tej dyscypliny sportu. Cieszymy się, że możemy wesprzeć obchody stulecia Polskiego Związku Łyżwiarstwa Szybkiego – mówi Wojciech Dąbrowski, prezes zarządu PGE Polskiej Grupy Energetycznej.

To wielki zaszczyt dla nas, że możemy zaprosić i nagrodzić najwybitniejsze postaci w naszej dyscyplinie. I duma, że będziemy też mogli przypomnieć wszystkie wielkie sukcesy, których przez te sto lat działalności mieliśmy bardzo wiele – mówi prezes Polskiego Związku Łyżwiarstwa Szybkiego Rafał Tataruch. – Od tego roku współpracujemy z PGE i jesteśmy dumni, że tak wielka firma dostrzegła potencjał naszych zawodników. Fakt, że nasz partner chce nas wesprzeć w tak miłej i doniosłej chwili, jak obchody stulecia Polskiego Związku Łyżwiarstwa Szybkiego jest dla nas dużym wyróżnieniem – dodaje prezes Tataruch.

Panczeniści zdobyli dla Polski wiele medali największych imprez światowych, w tym sześć krążków na zimowych igrzyskach olimpijskich – jeden złoty, dwa srebrne i cztery brązowe. Pierwsze dwa wywalczyły w rywalizacji na 1500 metrów podczas igrzysk w Squaw Valley w 1960 roku Elwira Seroczyńska (srebro) i Helena Pilejczyk (brąz). Na kolejne olimpijskie medale trzeba było czekać do XXI wieku, gdy w 2010 roku w Vancouver Katarzyna Bachleda-Curuś, Katarzyna Woźniak i Luiza Złotkowska sięgnęły po brązowy medal w wyścigu drużynowym.

Najlepsze dla polskich panczenistów igrzyska przyszły w 2014 roku, gdy w Soczi zdobyli trzy medale, w tym złoty Zbigniewa Bródki na dystansie 1500 metrów. Dwa kolejne zdobyły drużyny – Katarzyna Bachleda-Curuś, Luiza Złotkowska, Natalia Czerwonka i Katarzyna Woźniak srebrny, a Zbigniew Bródka, Konrad Niedźwiedzki i Jan Szymański brązowy.

Biało-czerwoni sięgali także po medale mistrzostw świata w wieloboju – trzy brązowe wywalczyła Erwina Ryś-Ferens (1978, 1985 i 1988), a pozostałe wywalczyły drużyny - Natalia Czerwonka, Katarzyna Woźniak i Luiza Złotkowska (2012), Katarzyna Bachleda-Curuś, Natalia Czerwonka i Luiza Złotkowska (2013) oraz Zbigniew Bródka, Konrad Niedźwiedzki i Jan Szymański (2013). Z kolei w 2020 roku brąz mistrzostw Europy, a później mistrzostw świata w sprincie drużynowym wywalczyły Natalia Czerwonka, Andżelika Wójcik i Kaja Ziomek. Reprezentanci Polski stawali także wielokrotnie na podium wielobojowych mistrzostw świata i Europy na poszczególnych dystansach.

Polskie zawodniczki odnosiły – i odnoszą – także duże sukcesy w short tracku. W 2018 roku Natalia Maliszewska w Montrealu zdobyła srebrny medal na dystansie 500 metrów w mistrzostwach świata, ale pierwszą polską łyżwiarką odnoszącą sukcesy w międzynarodowej rywalizacji była jej siostra Patrycja, która swój pierwszy medal mistrzostw Europy zdobyła w 2011 roku, a cztery lata później wywalczyła jedyny w historii polskiego short tracku medal w klasyfikacji wielobojowej tej imprezy.

Uroczysta gala z okazji 100-lecia Polskiego Związku Łyżwiarstwa Szybkiego odbędzie się w piątek, 17 września, o godz. 19 w hotelu The Westin w Warszawie. Mecenasem obchodów stulecia Polskiego Związku Łyżwiarstwa Szybkiego jest PGE Polska Grupa Energetyczna.