Koncert 210 lat z Chopinem stanowi muzyczną podróż w głąb życia i muzyki jednego z najznamienitszych polskich kompozytorów - Fryderyka Chopina. W trakcie koncertu zostaną zaprezentowane utwory kompozytora wykonane przez wybitnych pianistów z Polski i zagranicy. Wśród artystów znajdą się: gwiazda Metropolitan Opera, Aleksandra Kurzak, laureaci Międzynarodowego Konkursu Chopinowskiego w Warszawie Yulianna Avdeeva i Eric Lu, Marek Bracha, koncertujący obecnie w Operze Narodowej oraz soliści Baletu Opery Wrocławskiej, Hannah Ho i Robert Kędziński.

210-lat-z-chopinem-koncert_1.jpg

Koncert odbędzie się 21 listopada o godz. 20.00. Emisja będzie dostępna na stronie internetowej: https://chopinconcert.com/. Wirtualna forma koncertu pozwoli dotrzeć do słuchaczy zarówno w Polsce jak i za granicą, przybliżając im sylwetkę polskiego kompozytora.

Organizatorem koncertu jest Fundacja Kultury i Sztuki we współpracy z Fundacją Międzynarodowych Festiwali Chopinowskich w Dusznikach Zdroju. Mecenasem koncertu jest PGE Polska Grupa Energetyczna.

Wsparcie polskiej kultury wysokiej to ważny element zaangażowania PGE Polskiej Grupy Energetycznej, która jest Mecenasem Filharmonii Narodowej i kilkunastu filharmonii w Polsce. Zaangażowanie w rozwój kultury wysokiej to jeden z filarów strategii sponsoringowej PGE.

210-lat-z-chopinem-koncert_2.jpg

Link do transmisji online: https://chopinconcert.com/