Budowa nowych farm wiatrowych – dzięki której uda się uniknąć emisji ponad 200 tys. ton dwutlenku węgla - była możliwa dzięki wygranej w 2018 r. aukcji na sprzedaż energii elektrycznej w instalacjach odnawialnych źródeł energii. Na potrzeby przedsięwzięcia o roboczej nazwie Klaster, obok elektrowni z infrastrukturą towarzyszącą i wyprowadzeniem mocy, powstała też trzydziestokilometrowa kablowa linia wysokiego napięcia pomiędzy Kamieniem Pomorskim i Skrobotowem. Przyczyni się ona do poprawy bezpieczeństwa energetycznego oraz parametrów pracy sieci dystrybucyjnej w całym regionie.

W Grupie PGE spółką odpowiedzialną za rozwijanie odnawialnych źródeł energii odpowiedzialna jest PGE Energia Odnawialna. Obecnie jest ona największym producentem zielonej energii Polsce. Spółka posiada 16 farm wiatrowych, 29 elektrowni wodnych, 4 elektrownie szczytowo-pompowe oraz jedną farmę fotowoltaiczną na górze Żar. Łączna moc zainstalowana wszystkich obiektów wynosi 2286,1 MW.