• PGE, Enea i TAURON planują wspólnie rozwijać kolejne morskie farmy wiatrowe

18.01.2021

Trzy największe polskie firmy energetyczne podpisały list intencyjny w sprawie współpracy przy przyszłych projektach morskich farm wiatrowych. Spółki dostrzegają wartość sektora morskiej energetyki wiatrowej dla rozwoju polskiej gospodarki oraz zwiększenia stopnia bezpieczeństwa energetycznego Polski.

pge-enea-i-tauron-planuja-wspolnie-rozwijac-kolejne-morskie-farmy-wiatrowe.jpg
  • Zmiany w Zarządzie spółki PGE Dystrybucja S.A.

11.01.2021

Informujemy, że z dniem 11 stycznia 2021 r. Pan Marcin Kowalczyk złożył rezygnację z pełnienia funkcji Prezesa Zarządu PGE Dystrybucja S.A. w wyniku powołania przez Wiceprezesa Rady Ministrów, Ministra Aktywów Państwowych Jacka Sasina na stanowisko Szefa Gabinetu Politycznego w Ministerstwie Aktywów Państwowych. Nową funkcję Marcin Kowalczyk obejmuje 11 stycznia 2021 r.

• Dzięki PGE w Kielcach powstanie nowa inwestycja

17.12.2020

PGE Energia Ciepła Oddział Elektrociepłownia w Kielcach z Grupy PGE podpisała umowę sprzedaży nieruchomości należącej do kieleckiej spółki. Nowym właścicielem jest włoska firma Cromodora Wheels, która na tym terenie wybuduje fabrykę felg.

• PGE uruchamia pierwszy w Polsce magazyn energii elektrycznej z wykorzystaniem modułów Powerpack Tesla

09.12.2020

PGE Polska Grupa Energetyczna uruchomiła w Rzepedzi na Podkarpaciu pierwszy w Polsce magazyn energii elektrycznej z wykorzystaniem modułów Powerpack Tesla. To początek długofalowego programu magazynowania energii Grupy PGE, zapowiedzianego w nowej strategii Grupy.

stacjonarny-magazyn-energii-rzepedz_griffin-energy-_1.jpg
  • Prezes zarządu PGE w Brukseli: Grupa Kapitałowa PGE chce być liderem energetyki morskiej w Polsce

08.12.2020

Przyjęty przez rząd projekt ustawy o promowaniu wytwarzania energii elektrycznej w morskich farmach wiatrowych jest ważnym krokiem w rozwoju wielkoskalowych inwestycji na Bałtyku. Morska energetyka wiatrowa to jeden z kluczowych elementów nowej strategii PGE do 2030 roku. Tak przekonywał w Brukseli prezes zarządu PGE Wojciech Dąbrowski w czasie debaty organizowanej przez portal Euractiv.com pn. „Morska energia wiatrowa: Jak odblokować niezbędne inwestycje?”. W dyskusji online z udziałem przedstawicieli Komisji Europejskiej, WindEurope oraz ENTSO-E uczestniczyło ponad 200 ekspertów.