• Fitch potwierdził długoterminowe ratingi PGE na poziomie „BBB+” ze stabilna perspektywą

08.07.2020

Agencja Fitch Ratings potwierdziła długoterminowe oceny ratingowe dla PGE Polskiej Grupy Energetycznej na poziomie „BBB+” oraz utrzymała stabilną perspektywę ratingu. Rating   potwierdza, że PGE jest wiarygodnym partnerem – komentuje Wojciech Dąbrowski, prezes zarządu PGE Polskiej Grupy Energetycznej.

• Zwyczajne Walne Zgromadzenie PGE Polskiej Grupy Energetycznej

26.06.2020

Akcjonariusze PGE Polskiej Grupy Energetycznej uczestniczyli 26 czerwca 2020 r. w Zwyczajnym Walnym Zgromadzeniu Spółki.

• Coraz więcej Odnawialnych Źródeł Energii w Grupie PGE

25.06.2020

Od dzisiaj miasto wielkości Lublina będzie miało energię elektryczną z  wiatru. Grupa PGE uruchomiła dwie nowe farmy wiatrowe Starza/Rybice i  Karnice II. Inwestycja w północno-zachodniej części województwa zachodniopomorskiego to 43 turbiny o łącznej moc zainstalowanej blisko 100 MW. Inwestycja zwiększa łączną moc zainstalowaną farm wiatrowych Grupy  PGE o blisko 20 proc. do 647 MW i umacnia pozycję Grupy jako największego producenta zielonej energii w Polsce.

starzarybicekarniceii_foto.jpg
  • Blisko 30 tysięcy podpisów pod petycją w obronie kompleksu Turów

23.06.2020

Petycja w obronie Kopalni i Elektrowni Turów, oddziałów spółki PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna z Grupy PGE, trafiła 23 czerwca na ręce Anny Zalewskiej, poseł do Parlamentu Europejskiego. Pod dokumentem, który ma trafić do Przewodniczącej Komisji Europejskiej, podpisało się blisko 30 tysięcy przeciwników likwidacji kompleksu Turów. W akcję zbierania podpisów zaangażowali się mieszkańcy okolicznych powiatów, harcerze a także Pracownicy i Strona Społeczna PGE GiEK.

pge_turow_petycja_1.jpg
  • PGE gospodarzem debaty o wykorzystaniu unijnego finansowania na zielone inwestycje

17.06.2020

Fundusz Sprawiedliwej Transformacji jest krokiem we właściwym kierunku, ale potrzebujemy znacznie większego zaangażowania  środków UE  w przyszłości, aby złagodzić negatywny wpływ transformacji energetycznej w Polsce - powiedział prezes zarządu PGE Wojciech Dąbrowski podczas debaty online “Will the Just Transition Fund deliver the Green Deal?” organizowanej przez europejski portal branżowy EnergyPost.eu z udziałem m.in. prof. Jerzego Buzka, sprawozdawcy Komisji ITRE ds. Funduszu Sprawiedliwej Transformacji oraz Aleksandry Tomczak, członkini gabinetu wiceprzewodniczącego Komisji Europejskiej Fransa Timmermansa.