• Grupa PGE pozyskała atrakcyjne finansowanie

17.09.2018

PGE Polska Grupa Energetyczna podpisała umowę kredytową z międzynarodowym konsorcjum czterech banków. Łączna wysokość czteroletniego kredytu odnawialnego wynosi 4,1 mld zł.

Grupa PGE pozyskała atrakcyjne finansowanie
  • PGE z kolejną umową na dostawy energii dla PSE

13.09.2018

PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna, spółka z Grupy PGE, zawarła z Polskimi Sieciami Elektroenergetycznymi umowę sprzedaży energii elektrycznej na pokrywanie strat powstałych w sieci przesyłowej w 2019 roku. Wartość kontraktu wynosi ok. 410 mln zł.

• 100 milionów złotych na start-upy w energetyce

05.09.2018

W ciągu pięciu lat wspólny fundusz PGE Polskiej Grupy Energetycznej, Polskiego Funduszu Rozwoju i Narodowego Centrum Badań i Rozwoju zainwestuje łącznie 100 mln zł w najbardziej innowacyjne start-upy. Na celownik bierze projekty m.in. z obszaru Przemysłu 4.0, digitalizacji, magazynowania energii, elektromobilności, cyfryzacji kontaktu z klientem czy big data.

• PGE Nowa Energia finalizuje budowę 18 punktów ładowania

04.09.2018

Grupa PGE wchodzi na rynek ładowania samochodów elektrycznych w miastach średniej wielkości oraz regionach uzdrowiskowych. Po stacji ładowania w Łodzi, uruchomiono stację ładowania w Krynicy-Zdroju, a wkrótce kierowcy będą mogli naładować samochody elektryczne również w Siedlcach, Rzeszowie i w Lądku-Zdroju.  Do końca września spółka będzie dysponować łącznie 25 punktami ładowania o całkowitej mocy 344 kW.

• PGE zbuduje łączność bezprzewodową LTE 450 dla energetyki

09.08.2018

Spółka PGE Systemy, należąca do Grupy PGE, otrzymała decyzję Urzędu Komunikacji Elektronicznej o rezerwacji zasobów radiowych w paśmie 450 MHz. Stworzenie cyfrowej sieci łączności jest jednym z elementów budowy inteligentnej sieci energetycznej. Bezprzewodowa sieć LTE 450 pozwoli szybciej i sprawniej przywracać zasilanie w czasie letnich i zimowych anomalii pogodowych.