Cykl spotkań tematycznych na uczelniach wyższych to nowy element programu „Atom dla Nauki”, zainaugurowanego w minionym roku akademickim przez PGE EJ 1 – spółkę odpowiedzialną za budowę pierwszej w Polsce elektrowni jądrowej. Poza spotkaniami specjalnymi na kampusach, projekt obejmuje również serię konkursów kierowanych m.in. do: studentów, doktorantów i kadry naukowej oraz programową współpracę z uczelniami wyższymi.

W tym roku „Dni z Atomem dla Nauki” zostaną zorganizowane na dziesięciu uczelniach wyższych w całej Polsce w ośmiu największych ośrodkach akademickich. Pierwsze cztery spotkania odbędą się już w maju w Poznaniu (19.05), Krakowie (22.05), Szczecinie (25.05) oraz Łodzi (29.05). Urozmaicony program i popularnonaukowa forma wydarzeń przygotowana została z myślą o studentach wszystkich dyscyplin – nie tylko technicznych, ale także humanistycznych, społecznych i przyrodniczych.

Wykłady ekspertów

Jedną z głównych atrakcji „Dni z Atomem dla Nauki” będą wykłady otwarte, prowadzone przez polskich naukowców. Pierwsze cztery spotkania w ramach cyklu poprowadzi dr Maciej Trzebiński – fizyk, adiunkt w Zakładzie Eksperymentu ATLAS Instytutu Fizyki Jądrowej Polskiej Akademii Nauk w Krakowie, popularyzator nauki. Wygłosi on wykład skierowany do studentów wszystkich kierunków pt. „Parę słów o... fizyce jądrowej”, w którym opowie m.in. o historii badań nad promieniotwórczością, sposobach pozyskiwaniu energii z atomu, ale też wyjaśni co dokładnie wydarzyło się w Czarnobylu i jak działa rachunek prawdopodobieństwa.

Pokazy filmowe

W ramach serii wydarzeń odbędą się również pokazy filmu „Obietnica Pandory” (ang. Pandora’s Promise), w reżyserii nominowanego do Oscara Roberta Stone’a. Dokument przedstawia historię znanych ekologów, którzy radykalnie zmienili swoje stanowisko wobec energetyki jądrowej i walczą obecnie o jej rozwój. Reżyser śledzi proces przemiany głównych bohaterów, analizując fakty oraz mity związane z tym sposobem wytwarzania energii elektrycznej. Obraz, entuzjastycznie przyjęty na festiwalu w Sundance, na całym świecie stał się impulsem do dyskusji na temat wpływu energetyki jądrowej na środowisko naturalne.

Interaktywne stoiska dydaktyczne

Dodatkowo na kampusach uczelni zostaną uruchomione stoiska naukowe, które będą pełniły funkcję punktów dydaktycznych, dając wszystkim zainteresowanym możliwość zdobycia informacji o założeniach i elementach programu „Atom dla Nauki”, a także działaniach prowadzonych przez Spółkę PGE EJ 1.

Więcej informacji nt. „Dni z Atomem dla Nauki” można znaleźć na www.swiadomieoatomie.pl oraz na stronie wydarzenia na Facebooku.

Prezentacja programu „Atom dla Nauki”.