X Światowe Zimowe Igrzyska Olimpiad Specjalnych (29.01 – 05.02.2013 r.) w Korei Południowej były największą imprezą sportową na świecie w tym roku. Uczestniczyło w nich kilka tysięcy osób – w tym 2300 zawodników z niepełnosprawnością intelektualną, którzy reprezentowali 111 krajów. Polska wystawiła 59 osobową reprezentację, w skład której weszło 41 zawodników. Sportowcy rywalizowali w 5 z 7 dyscyplin rozgrywanych na igrzyskach: narciarstwie biegowym, narciarstwie zjazdowym, łyżwiarstwie szybkim, biegu na rakietach śnieżnych i hokeju halowym. W sumie Polacy zdobyli 46 medali: 19 złotych, 17 srebrnych i 10 brązowych. W skład reprezentacji Polski weszli zawodnicy z całego kraju, którzy na co dzień ćwiczą w klubach sportowych w Oddziałach Regionalnych Olimpiad Specjalnych. Najmłodszy zawodnik miał 13 lat. Najstarsza reprezentantką Polski była natomiast 59-letnia Maria Ogińska. Narciarka alpejska startowała już w III Światowych Zimowych Igrzyskach Olimpiad Specjalnych w 1985 roku w Park City. Z PyeongChang przywiezie trzy medale. Serdecznie gratulujemy!

Małgorzata Kozieł Rzecznik Prasowy PGE Polska Grupa Energetyczna S.A.
Tel. +48 22 340 11 21,
Malgorzata_Koziel@gkpge.pl