Film „Fajna Ferajna” powstał na podstawie książki autorstwa Moniki Kowaleczko-Szumowskiej. Zarówno książka, która pojawi się w księgarniach na początku 2015 roku, jak i inspirowany nią film, opowiadają o różnych aspektach Powstania Warszawskiego z perspektywy biorących w nim udział dzieci – „Hipek” należał do harcerskiej drużyny szczurów kanałowych, „Kazimierz” kolportował gazety, Halinka ratowała koty i psy, a Jureczek miał dziewięć lat, kiedy został najmłodszym zaprzysiężonym żołnierzem AK. Powstańcom, którzy opowiadają swoje wspomnienia z tamtych lat, towarzyszą współczesne dzieci: Jaś, Staś, Stefan i Zosia. Premiera fabularyzowanego dokumentu „Fajna Ferajna” w reżyserii Tomasza Stankiewicza odbyła się we wtorek, 9 grudnia, w Muzeum Powstania Warszawskiego, które wspólnie ze Stowarzyszeniem Żołnierzy Pułku AK Baszta i Harcerską Fundacją Turystyczną Pomarańczarnia, objęło produkcję patronatem honorowy