W tegorocznym Festiwalu „Pamiętajmy o Osieckiej” wystąpią m.in. Katarzyna Groniec i Anna Smołowik. Katarzyna Groniec wraz z zespołem zaprezentuje po raz pierwszy swój recital „ZOO z piosenkami Agnieszki Osieckiej”, natomiast Anna Smołowik, jedna z laureatek konkursu z lat ubiegłych, wystąpi w koncercie „Nowa Energia w piosence” z premierowym spektaklem muzycznym „Obsesje”.

Koncert finałowy, w którym weźmie udział dziesięcioro finalistów, odbędzie się 28 września, a jego transmisji na żywo będzie można wysłuchać na antenie Programu III Polskiego Radia. Werdykt jury ogłoszony zostanie dzień później, podczas Koncertu Galowego w Teatrze Palladium. W jury oceniającym finalistów zasiądą: Zygmunt Konieczny, Lora Szafran, Agnieszka Obszańska, Monika Strzępka i Wiktor Zborowski.

Organizatorem 17. Festiwalu i Konkursu "Pamiętajmy o Osieckiej" jest Fundacja „Okularnicy”. PGE Polska Grupa Energetyczna wspiera wydarzenie od trzech lat.