Celem festiwalu jest propagowanie twórczości i dokonań wybitnego polskiego pianisty i kompozytora, wielkiego patrioty, Premiera i Ministra Spraw Zagranicznych II Rzeczypospolitej, kawalera Orderu Virtutti Militari, Honorowego Obywatela Miasta Stołecznego Warszawy – Ignacego Jana Paderewskiego – w 158. rocznicę jego urodzin, która przypada 6 listopada.

Tegoroczna edycja festiwalu ma szczególny charakter, wiąże się bowiem z obchodami 100 rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, a z tym wydarzeniem jest ściśle związana właśnie postać Ignacego Jana Paderewskiego.

Podczas festiwalu wystąpią wybitni artyści polskiej i światowej sceny muzycznej, jak Jerzy Maksymiuk, Vadim Brodski, Peter Jablonski, Eduard Kunz, Motion Trio, Janusz Wawrowski czy Mischa Kozłowski. Z festiwalem współpracują również wykładowcy uczelni muzycznych, muzykolodzy, historycy, dziennikarze i publicyści muzyczni.

W tym roku koncerty odbędą się w Warszawie w Filharmonii Narodowej, na Zamku Królewskim, na Uniwersytecie Muzycznym Fryderyka Chopina, jak również w Łazienkach Królewskich.  Natomiast w  Poznaniu, Raszynie i Podkowie Leśnej będzie można obejrzeć filmy dokumentalne upamiętniające dokonania Paderewskiego.

Międzynarodowy Festiwal Ignacego Jana Paderewskiego jest organizowany przez Fundację  „AVE ARTE”, której celem jest wspieranie rozwoju kultury i sztuki. Fundacja zajmuje się przede wszystkim realizacją przedsięwzięć kulturalnych związanych z postacią Ignacego Jana Paderewskiego.

Piąta edycja Międzynarodowego Festiwalu Ignacego Jana Paderewskiego odbędzie się w dniach 30 października – 28 listopada. Partnerem wspierającym wydarzenie jest PGE Polska Grupa Energetyczna.