Festiwal DWA BRZEGI to interdyscyplinarne wydarzenie kulturalne, podczas którego widzowie zobaczyć mogą m.in. premiery filmowe, ważne filmy minionego roku, a także obrazy, które miały kluczowe znaczenie dla rozwoju światowej kinematografii. Pokazom filmowym towarzyszą spektakle teatralne, wystawy i koncerty. Program festiwalu zestawia propozycje kina autorskiego, artystycznego, niezależnego, zaangażowanego społecznie, oryginalne formy kina najnowszego oraz młode kino europejskie. Dzięki popartej kilkuletnim doświadczeniem współpracy z innymi festiwalami, widzowie uczestniczyć mogą również w pokazach filmów nagrodzonych w Cannes, Berlinie, Wenecji, Karlovych Varach, San Sebastian i Rotterdamie.

Podczas tegorocznej edycji po raz drugi z rzędu zorganizowane zostanie spotkanie poświęcone najnowszemu filmowi Jana Komasy - „Miasto 44”. Jest to opowieść o odwadze, poświęceniu i uczuciach towarzyszących młodym powstańcom podczas 63 dni walk w stolicy. Spotkanie z twórcami „Miasta 44” odbędzie się 9 sierpnia w Kazimierzu Dolnym. Film trafi do polskich kin 19 września br. Podczas festiwalu prezentowane są także produkcje kinowe, które nie trafią do szerszej dystrybucji. Przy współpracy z filmowymi uczelniami z Polski i zagranicy przeprowadzany jest konkurs filmów krótkometrażowych, którego celem jest tworzenie sceny debiutu dla młodych twórców.

Dyrektor Artystyczną Festiwalu DWA BRZEGi jest Grażyna Torbicka – autorka cyklu TVP2 „Kocham Kino”, prezentującego najważniejsze produkcje kina polskiego i światowego oraz członkini Międzynarodowej Federacji Krytyków Filmowych FIPRESCI.

Program Festiwalu

Więcej informacji na temat filmu „Miasto 44”