Kontrakty obowiązują do 1 października 2019 r. i zawierają opcję przedłużenia do 1 stycznia 2023 r. Gaz ziemny trafi do Elektrociepłowni Lublin-Wrotków i Elektrociepłowni Rzeszów należących do Grupy PGE. Wolumen dostaw może wynieść łącznie ok. 2,2 mld m3.

Grupa PGE, lider na rynku elektroenergetycznym w Polsce, ceni sobie stabilność dostaw surowców produkcyjnych, jaką gwarantują podpisane kontrakty z PGNiG. Wynegocjowane umowy, oparte na konkurencyjnej ofercie, pozwolą zagwarantować naszym klientom bezpieczeństwo dostaw energii elektrycznej i ciepła na korzystnych warunkach – mówi Bolesław Jankowski, wiceprezes zarządu PGE Polskiej Grupy Energetycznej ds. handlu.

Grupa PGE jest naszym strategicznym klientem, dla którego kluczowe jest bezpieczeństwo dostaw, które PGNiG gwarantuje – mówi Maciej Woźniak, wiceprezes PGNiG SA ds. handlowych. PGNiG oferuje przejrzystą i konkurencyjną ofertę. Wyróżniamy się także wysoką jakością sprzedaży. Klienci to doceniają i dlatego coraz chętniej i częściej wybierają naszą ofertę – dodaje Maciej Woźniak.

Kontrakty indywidualne zostały podpisane w ramach umowy ramowej z 8 października 2015 r. Umożliwia ona zawieranie dodatkowych kontraktów na kolejne wolumeny.