Szybko zapadający zmrok zwiększa niebezpieczeństwo dla pieszych, szczególnie w miejscach nieoświetlonych i pozbawionych chodników. Dlatego od 31 sierpnia 2014 r., zgodnie ze znowelizowaną ustawą „Prawo o ruchu drogowym”, wszedł w życie obowiązek noszenia elementów odblaskowych przez wszystkich pieszych w terenie niezabudowanym po zapadnięciu zmroku. Do akcji mającej na celu zwiększenie bezpieczeństwa pieszych na drogach włączyła się PGE Obrót S.A., rozdając opaski, na których promowany jest numer Contact Center PGE. Za kilka tygodni akcja kontynuowana będzie także w Biurach Obsługi Klienta PGE. W sumie rozdanych zostanie ok. 100 tysięcy opasek. Do tej pory używanie odblasków dla pieszych poruszających się poboczem drogi było obowiązkowe wyłącznie dla dzieci do 15 lat. Teraz obowiązek ten dotyczy również dorosłych. Pieszego, który porusza się po zmroku bez odblasku, kierowca prowadzący pojazd może dostrzec z odległości ok. 20 metrów. Widoczne odblaski zwiększają ten dystans do ponad 150 metrów.