Uroczystość wręczenie statuetek odbyła się we wtorek, 24 lutego, podczas gali zorganizowanej z okazji piętnastolecia działalności Towarowej Giełdy Energii – głównej platformy giełdowego hurtowego obrotu energią elektryczną. Z okazji okrągłej rocznicy istnienia Zarząd TGE postanowił uhonorować osoby, które odegrały istotną rolę w procesie kształtowania się polskiego sektora energetycznego oraz bezpośrednio przyczyniły się do rozwoju Towarowej Giełdy Energii. Specjalną statuetkę – „Jubileuszowy Megawat” – otrzymał Marek Woszczyk, Prezes PGE Polskiej Grupy Energetycznej. Wśród postaci wyróżnionych tą nagrodą znaleźli się również: Jerzy Buzek, Janusz Steinhoff, Maciej Bando oraz dwanaście innych, wybitnych osobowości polskiego sektora energetycznego. Podczas gali wręczone zostały także statuetki „Platynowe Megawaty”, które od pięciu lat przyznawane są najaktywniejszym uczestnikom rynku energii i gazu. Oprócz PGE Polskiej Grupy Energetycznej i PGE Domu Maklerskiego „Platynowe Megawaty” TGE za rok 2014 otrzymali również: Vattenfall Energy Trading GmbH, Noble Securities S.A. i PGNiG Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo S.A. Uroczysta gala TGE była zarazem finałem pierwszej edycji konkursu dla dziennikarzy, podejmujących tematykę konkurencji i liberalizacji na rynkach energii elektrycznej i gazu. Do konkursu można było zgłaszać publikacje z 2014 roku. Konkurs objęty został patronatem Urzędu Regulacji Energetyki, a jego partnerami zostały firmy PGE Polska Grupa Energetyczna S.A. oraz PGNiG Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo S.A. Nagroda główna – „Platynowy Megawat dla Dziennikarza Roku 2014”– została przyznana Ireneuszowi Chojnackiemu, który specjalizuje się w energetyce już dziesięciu lat, a od 2010 roku jest dziennikarzem miesięcznika gospodarczego Nowy Przemysł i portalu wnp.pl Wyróżnienie za najlepszy materiał prasowy dotyczący rynku energii elektrycznej otrzymali Rafał Zasuń i Bartłomiej Derski z portalu WysokieNapięcie.pl. Wyróżnienie za najlepszy materiał prasowy, dotyczący rynku gazu otrzymał Tomasz Furman z dzienników Parkiet Gazeta Giełdy oraz Rzeczpospolita. Zdecydowano się także na przyznanie wyróżnień specjalnych. Wyróżnienie specjalne kapituły konkursu otrzymała redakcja WysokieNapiecie.pl, a wyróżnienie specjalne Zarządu TGE przyznano Michałowi Dobrołowiczowi z redakcji Radio Kolor.