Projekty edukacyjne Muzeum Powstania Warszawskiego to kolejne inicjatywy związane z polską kulturą i historią, których partnerem jest PGE Polska Grupa Energetyczna. Tym razem edukatorzy z Muzeum Powstania Warszawskiego przygotowali dla dzieci i młodzieży ze szkół podstawowych lekcje muzealne o historii XX-wiecznej Warszawy.

Jako największa firma energetyczna i jedno z największych przedsiębiorstw działających na polskim rynku, wiemy, jak ważne jest wspieranie projektów związanych z polską kulturą, a także pielęgnowanie pamięci o naszej historii oraz kształtowanie postaw patriotycznych wśród dzieci i młodzieży. Chętnie angażujemy się w projekty podtrzymujące pamięć o najważniejszych wydarzeniach w historii Polski, a takimi bez wątpienia są projekty edukacyjne prowadzone przez Muzeum Powstania Warszawskiego – podkreśla Henryk Baranowski, prezes Zarządu PGE SA.

Lekcje odbywają się w niezwykłym miejscu, którego historia sięga początku XX wieku – Fotoplastikonie Warszawskim. W jego zbiorach znajduje się ponad 3 tys. oryginalnych fotografii stereoskopowych. To jedyne tego typu działające urządzenie w Polsce i jedno z niewielu na świecie.

Fotoplastikon Warszawski to idealne miejsce do nauki o historii Warszawy. Stereoskopowe fotografie, przybliżają dawne miejsca, obiekty i zdarzenia. Uczniowie mogą też podziwiać stare aparaty fotograficzne i inne rekwizyty z epoki. Wszystko to stwarza znakomity klimat do zorganizowania nietypowych zajęć edukacyjnych – mówi Jan Ołdakowski, dyrektor Muzeum Powstania Warszawskiego.

Więcej informacji o zajęciach można znaleźć na stronie fotoplastikonwarszawski.pl i www.1944.pl.