Jesteś tutaj: Biuro prasoweKomunikaty prasowe ∙ Korporacyjne

Komunikaty prasowe

Komunikat

13.02.2017

13 lutego 2017 r. Rada Nadzorcza spółki podjęła uchwały o powołaniu od dnia 14 lutego 2017 r. w skład Zarządu X kadencji PGE Polskiej Grupy Energetycznej: • Henryka Baranowskiego i powierzeniu mu funkcji Prezesa Zarządu; • Marka Pastuszko i powierzeniu mu funkcji Wiceprezesa Zarządu ds. Korporacyjnych; • Bolesława Jankowskiego i powierzeniu mu funkcji Wiceprezesa Zarządu ds. Międzynarodowych; • Wojciecha Kowalczyka i powierzeniu mu funkcji Wiceprezesa Zarządu ds. Inwestycji Kapitałowych; • Pawła Śliwy i powierzeniu mu funkcji Wiceprezesa Zarządu ds. Innowacji; • Emila Wojtowicza i powierzeniu mu funkcji Wiceprezesa Zarządu ds. Finansowych; • Ryszarda Wasiłka i powierzeniu mu funkcji Wiceprezesa Zarządu ds. Operacyjnych.

Nowoczesna turbina GE w drodze do Elektrowni Opole

09.02.2017

Uroczysta odprawa turbiny parowej przeznaczonej dla należącej do Grupy PGE Elektrowni Opole odbyła się Zakładzie Turbin GE Power w Elblągu. Wydarzenie to jest kolejnym ważnym etapem realizacji inwestycji budowy bloków energetycznych nr 5 i 6, dla której GE Power jest generalnym projektantem oraz dostawcą technologii, w tym kluczowych urządzeń – generatorów, turbin parowych i kotłów.

Blok gazowo-parowy PGE w Gorzowie oddany do użytku

02.02.2017

2 lutego 2017 r. zakończyła się budowa bloku gazowo-parowego o mocy 138 MW elektrycznych i 100 MW cieplnych w należącej do PGE Elektrociepłowni Gorzów, którą w formule „pod klucz” wykonało konsorcjum firm Siemens Sp. z o.o. oraz Siemens Industrial Turbomachinery AB. Gorzowski projekt, obok nowych bloków energetycznych w Opolu i Turowie, jest jedną z trzech strategicznych inwestycji w obszarze energetyki konwencjonalnej realizowanych przez PGE Polską Grupę Energetyczną.

Porozumienie dotyczące przyszłości ZEDO elementem realizacji strategii Grupy PGE

30.01.2017

30 stycznia 2017 r. w Grupie Kapitałowej PGE podpisane zostało ze stroną społeczną porozumienie w sprawie rozwoju Elektrowni Dolna Odra w Nowym Czarnowie, będącej częścią Zespołu Elektrowni Dolna Odra. Zawarcie porozumienia to kolejny etap trwających od maja 2016 r. szczegółowych analiz techniczno-ekonomicznych rozważanej inwestycji. Porozumienie dotyczy odtworzenia mocy wytwórczych w elektrowni w technologii wykorzystującej węgiel kamienny i wpisuje się w strategię GK PGE do 2020 r.

Enea, Energa, PGE i PGNiG objęły akcje Polimeksu-Mostostal

20.01.2017

Enea, Energa, PGE i PGNiG Technologie objęły akcje Polimeksu-Mostostal po spełnieniu przez spółkę warunków zawieszających, sformułowanych w umowie inwestycyjnej z 18 stycznia 2017 r.