Jesteś tutaj: Biuro prasoweKomunikaty prasowe ∙ Korporacyjne

Komunikaty prasowe

Grupa PGE publikuje wyniki operacyjne i finansowe za 2016 rok

07.03.2017

• Grupa zwiększyła wolumen dystrybucji i sprzedaży energii elektrycznej w porównaniu do ubiegłego roku • Budowa nowych bloków w Opolu i Turowie realizowana jest zgodnie z harmonogramem. Stan zaawansowania prac to odpowiednio ponad 70 proc. w przypadku Opola i niemal 18 proc. w przypadku Turowa • PGE zakłada dalszą poprawę efektywności, większą elastyczność oraz poszukiwanie nowych obszarów biznesu

Komunikat

13.02.2017

13 lutego 2017 r. Rada Nadzorcza spółki podjęła uchwały o powołaniu od dnia 14 lutego 2017 r. w skład Zarządu X kadencji PGE Polskiej Grupy Energetycznej:

Nowoczesna turbina GE w drodze do Elektrowni Opole

09.02.2017

Uroczysta odprawa turbiny parowej przeznaczonej dla należącej do Grupy PGE Elektrowni Opole odbyła się Zakładzie Turbin GE Power w Elblągu. Wydarzenie to jest kolejnym ważnym etapem realizacji inwestycji budowy bloków energetycznych nr 5 i 6, dla której GE Power jest generalnym projektantem oraz dostawcą technologii, w tym kluczowych urządzeń – generatorów, turbin parowych i kotłów.

Blok gazowo-parowy PGE w Gorzowie oddany do użytku

02.02.2017

2 lutego 2017 r. zakończyła się budowa bloku gazowo-parowego o mocy 138 MW elektrycznych i 100 MW cieplnych w należącej do PGE Elektrociepłowni Gorzów, którą w formule „pod klucz” wykonało konsorcjum firm Siemens Sp. z o.o. oraz Siemens Industrial Turbomachinery AB. Gorzowski projekt, obok nowych bloków energetycznych w Opolu i Turowie, jest jedną z trzech strategicznych inwestycji w obszarze energetyki konwencjonalnej realizowanych przez PGE Polską Grupę Energetyczną.

Porozumienie dotyczące przyszłości ZEDO elementem realizacji strategii Grupy PGE

30.01.2017

30 stycznia 2017 r. w Grupie Kapitałowej PGE podpisane zostało ze stroną społeczną porozumienie w sprawie rozwoju Elektrowni Dolna Odra w Nowym Czarnowie, będącej częścią Zespołu Elektrowni Dolna Odra. Zawarcie porozumienia to kolejny etap trwających od maja 2016 r. szczegółowych analiz techniczno-ekonomicznych rozważanej inwestycji. Porozumienie dotyczy odtworzenia mocy wytwórczych w elektrowni w technologii wykorzystującej węgiel kamienny i wpisuje się w strategię GK PGE do 2020 r.